Kontakta oss

Kultur

Veronica Gröntes Författarskola – tydlig dramaturgisk undervisning som lär dig att våga lita på din egen text

Uppladdad för

den

författarskola

Veronica Grönte har hållit sina uppskattade skrivarkurser i över 20 år. Utmärkande för hennes undervisning är att hon är oerhört tydlig när hon förklarar den dramaturgiska strukturen. Hon använder sig av pedagogiska förklaringsmodeller med tydliga och avgränsade övningar. Det viktigaste för Veronica Grönte är att ge bästa starten på ditt skrivprojekt med verktyg som är kraftfulla och effektiva. Hon har sedan 1993 arbetat med att utforma sin unika metodik och 2002 utkom hennes skrivhandledning, Pennvässaren, på Studentlitteratur. I början av nästa år arrangerar hon bland annat en grundkurs i Göteborg och till sommaren kan du njuta av kustpärlan Smögen medan du lär dig vässa pennan. 

– Jag har själv designat alla mina övningar och anpassat responsfrågor till dessa, vilket skapar en kraftfull respons, säger Veronica Grönte. Det är vad som fungerar i texten som ska lyftas fram, inte det som eventuellt behöver förbättras. Responsparen sätts ihop slumpvis inför varje nytt textsamtal.

Veronica Grönte utgår från den klassiska dramaturgin, och använder sina egna dramaturgiska förpackningar, symboler och grafer samt den röda tråden, för att illustrera hur en berättelse är uppbyggd. Under kursen analyseras en 3-minutersfilm för att bekräfta dramaturgins hållpunkter. Filmens skickligt gestaltade bildspråk inspirerar kursdeltagarna att bygga upp scener genom att måla med ord. Veronica Grönte lär deltagarna att de inte behöver förklara allt för läsarna, som om de inte förstår.

Skribenterna lär sig att våga lita på magkänslan

– Det handlar om att höja deltagarnas medvetenhet. Vi vet egentligen redan vad som är en bra berättelse, vi måste bara bli övertygade om att vår intuition har rätt. Jag använder även Enneagrammet i min undervisning, där det finns nio karaktärstyper och deltagarna kan, om de vill, välja en av dessa när de bygger sin fiktiva karaktär. Karaktären blir trovärdig och dramatiseras så att läsaren blir berörd.

En av Veronica Gröntes lärorika övningar för att deltagarna ska åstadkomma en avskalad text är att de får låtsas att de filmar en scen och skriver av den. En speciell egenskap och känsla som finns inom huvudkaraktären genomsyrar hela texten utan att förklaras. Information landar obemärkt mellan raderna och berör läsaren. Detta litterära grepp kallas ”gestaltning”.

Många vill idag publicera sin berättelse

När hon började med sina författarkurser för över 20 år sedan var det ungefär 2 av 16 som ville bli författare, nu är siffrorna omvända. Eftersom det är oerhört svårt att bli utgiven på bokförlagen idag, måste de flesta ge ut sina böcker på eget förlag. Veronica Grönte rekommenderar författaren att lägga ner lika mycket tid och pengar på arbete med manuset som ett förlag skulle göra. Hennes förslag är att anlita både redaktör och lektör. Det finns dock några som har fått böcker publicerade på förlag efter genomgången kurs hos Veronica Grönte.

Kursdeltagare gjorde succé som thrillerförfattare

När Cia Sigesgård hade gått grundkursen i dramaturgi och gestaltning på Marstrand var hon jätteglad och sade att hon skulle hem och skriva om sin bok. “Nu vet jag hur jag ska göra”, utbrast hon. Cia berättar att hon omarbetade hela händelseförloppet enligt Veronicas föreläsningar och fick en huvudkaraktär som tydligt följde sin dramaturgiska kurva.” Den färdiga boken fick hon antagen på förlag 24 timmar efter att manuset var läst. Under utgivningsåret tog boken plats som en av årets bästa spänningsromaner.

Kursverktygen får du med dig hem

Som kursdeltagare får du med dig alla kursverktyg hem så att du kan fortsätta utvecklas på egen hand. Ett viktigt syfte är att du själv ska förstå vad det är som gör att en text fungerar bra.

– Responsen under skrivarkursen ger en värdefull bekräftelse. En viktig faktor på mina kurser är också att alla är anonyma. Ingen kan placera någon annan i ett fack eftersom ingen berättar vad de jobbar med, vilka skrivarambitioner de har, eller var de bor. Detta får alla att slappna av och känna sig trygga. Allt är inriktat på att lära sig skrivarkonstens viktigaste grunder och få självförtroende nog att våga lita på sin skrivförmåga, säger Veronica Grönte.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se