Kontakta oss

Kultur

Hugos chark – handknutna korvar och traditionellt rökta isterband sedan 1934

Uppladdad för

den

Hugos Chark & Livs

I rökeriet på Hugos chark i småländska Örserum har de populära isterbanden rökts på traditionellt vis i 85 år. Det är inte för inte som Leif Mannerström använder isterband från Hugos chark på sina restauranger. Här är produkterna naturliga och inga aromer eller konserveringsmedel tillsätts. Produkterna är närproducerade med hög kötthalt och samtliga korvar handknyts.

– Våra produkter smakar av riktig rök och har en härlig naturlig syra. Vi anpassar till viss del sortimentet efter säsongerna, till exempel är sommaren mer grillinriktad. Pölsa och pressylta är det naturligtvis större åtgång på höst och vinter, men annars har vi det mesta tillgängligt, säger Anna Nilsson, butiksägare. — – Våra produkter smakar av riktig rök och har en härlig naturlig syra. Vi anpassar till viss del sortimentet efter säsongerna, till exempel är sommaren mer grillinriktad. Pölsa och pressylta är det naturligtvis större åtgång på höst och vinter, men annars har vi det mesta tillgängligt, säger Anna Nilsson, butiksägare.

Hon tog över butiken 2010 då försäljningen i charken ökade och förre ägaren Nicklas Sjöbring kände att det blev för mycket att driva både chark och butik. Innanför den korvbehängda charken som möter besökaren, ligger nämligen en helt vanlig livsmedelsbutik.

Hugos Chark Anna

Sveriges bästa isterband är vida berömda

Hugo Andersson startade sitt rökeri 1934, ursprungsrökarna används fortfarande och ger väldigt god smak. Hugos genuina isterband blev snabbt omtalade långt utanför lilla Örserum. Än idag går Nicklas Sjöbring efter originalreceptet, varför ändra ett vinnande koncept. Isterbanden anses vara Sveriges bästa och kallas i folkmun Hugo. Statusen bekräftas genom diplomet isterbanden har fått, undertecknat av Sveriges främsta stjärnkockar. Andra kändisar som gärna kikar in för att få sig en rökare är Leif GW Persson och Ingvar Oldsberg.

Marknaden sträcker sig över hela Norden. Även om näthandel finns är butikshandeln mycket större. Folk från Stockholm till Malmö tar sig till den trivsamma charken.

— Vår nisch är småskalig tillverkning med riktig rökning, utan konserveringsmedel eller smakförstärkare, vår blodpudding innehåller ingen blodplasma. Isterbanden består av  nöt- och fläskfärs, korngryn och lök, och har den där unika rökta köttsmaken, den lite gryniga konsistensen och den friska naturliga syra som äkta småländska isterband ska ha. säger Anna Nilsson.

Isterband, falukorv, wienerkorv och leverpastej är grunden i utbudet. På senare år har även chorizokorv blivit populärt. Hennes personliga favorit är wienerkorven eftersom det är en allroundkorv som passar att både grilla, koka och steka.

Klimatdebatten drog upp försäljningen

– Jag älskar isterbanden, men det är inte direkt något man stoppar i sig dagligen. Vårt rökta fläsk är väldigt uppskattat också. Här snackar vi riktiga rejäla rökta skivor, fjärran från slafsig bacon som aldrig har sett röken av ett rökeri utan endast besprutats med rökvätska.

Nu för tiden konsumeras isterband året runt eftersom folk har kommit på hur goda de är att grilla. Och jämfört med processade industrikorvar är de väldigt hälsosamma och smakrika med sina naturliga svenska råvaror och tidskrävande tillverkningsprocess.

Och klimatkrisen, har den dragit ner försäljningen?

– Tvärtom! Dagen efter att radion körde klimatsnack och -debatter hela dagen, sålde vi mer än vanligt, skrattar Anna Nilsson.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se