Kontakta oss

Industri

Kingspan satsar på högeffektiv isolering för trähus

Uppladdad för

den

Kingspan anläggning

Det irländska multinationella företaget Kingspan Insulation är världsledande på högeffektiv isolering. Nu bygger företaget en fabrik på totalt 70 000 kvadratmeter i Stigamo strax söder om Jönköping för att möta den starkt ökade efterfrågan på högeffektiv Koolthermisolering i Norden och Baltikum. Kooltherm gör det möjligt att bygga högeffektivt med tunnare väggar ner till halva isoleringstjockleken jämfört med traditionell isolering. Fabriken byggs med ambitionen att möta Kingspans globala mål för klimatneutral tillverkning.

Den viktigaste ambitionen för Kingspan är att spara energi och inte påverka miljön negativt. Företaget utmärker sig gentemot konkurrenterna genom att ha en tydlig nollvision på utsläpp och nu dessutom genom att bygga en klimatneutral fabrik i Sverige. Dessa steg har tagits snabbt och innebär att såväl produkter som produktion blir klimatneutrala.

Kingspan Insulation erbjuder några av marknadens ledande isoleringsprodukter med mycket låga lambdavärden, bra brandegenskaper och med ett starkt hållbarhetsperspektiv. Med över 40 års erfarenhet av att utveckla isolering är Kingspan starkt engagerade i framtidens klimatutmaningar. Kooltherm är en högeffektiva produkter för golv-, vägg- och takkonstruktioner. Kooltherm är en isolering av resolskum för hållbart byggande och finns klassad både hos Basta, Byggvarubedömningen och SUNDAHUS. Med Kingspans högeffektiva isoleringslösningar är det enkelt att spara värdefullt utrymme.

Kooltherm gör din obrukbara gamla vind beboelig

– Det är faktiskt fler kunder som väljer högeffektiv isolering för att få större utrymme än för dess gynnsamma egenskaper. Tänk på den gamla vinden med snedtak som inte går att använda. Med Kooltherm får du ner taket med 40 procent och vips kan du stå upprätt och kanske använda vinden till sovloft. En kund på Solsidan vann 2 kvadratmeter på att isolera högeffektivt när han skulle bygga till 30 kvadratmeter. Med tanke på kvadratmeterpriset där sparar han in stora summor på att betala mer för högeffektiv isolering, säger Jerker Grannas, affärsutvecklingschef på Kingspan Insulation.

Skanska och andra storföretag early adapters av högeffektiv isolering

Mindre snickeriföretag och andra små- till mellanstora företag är segare i starten med att inse nyttan med högeffektiv isolering. Skanska och andra större aktörer förstod däremot tidigt fördelarna. Jerker Grannas menar att det är inte staten som involverar sig utan storföretagarna själva som ser sitt eget värde i att vara miljömedvetna. De kommer med egna initiativ för att lindra klimatkrisen.

– Det är svårt att få igenom förändringar i byggbranschen när något rullat på år efter år, som i fallet traditionell isolering. Men det handlar inte om att gå över helt från det ena till det andra. Oftast kompletterar man den traditionella isoleringen med högeffektiv, 50/50 är vanligt. Miljöförsäljningsargument kommer att bli nödvändiga för att kunna tillfredsställa den yngre generationen. Det är viktigt att våga agera på eget initiativ.

Kooltherm består av resolskum, ett mycket hållbart material som håller hela husets livslängd. Exempelvis tillverkades gamla bakelittelefoner av resol.

2020 har Kingspan som målsättning att bli helt klimatneutrala

– Plast är inte dåligt för miljön per automatik utan det viktiga är att det kan användas länge och sedan återvinnas i största möjliga mån. 2018 återvann Kingspan Group motsvarande 256 miljarder PET-flaskor inom koncernen och 2025 är målet att återvinna motsvarande en miljard PET-flaskor, säger Jerker Grannas.

Det är också unikt att ett utländskt företag bygger en fabrik i Sverige. Byggbranschen är en stor koldioxidbov, bland annat på grund av sina långa transporter. Detta undviker Kingspan Insulation genom så korta transportsträckor som möjligt. Kooltherm kommer att transporteras inom Norden och till Baltikum. Testprodukterna kommer vara redo att lämna fabriken under andra kvartalet år 2020, då Kingspans globala mål är att bli helt klimatneutrala.

Vill du också isolera högeffektivt och skapa större utrymme, samtidigt som du hjälper till att skona miljön, är du välkommen till Kingspan Insulations hemsida för ytterligare information om produkten Kooltherm: www.kingspan.se/kooltherm

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se