Kontakta oss

Mat

Ljungs Goa – ett smultronställe med bara närproducerat

Uppladdad för

den

ljungs goa

Ni som bor i närheten av Köping behöver inte åka långt för att uppleva något alldeles extraordinärt, och för pendlare utgör Ljungs Goa det perfekta stoppet. Här finns nämligen något för alla; shopping, fika och så lite kultur. Välkommen in i en naturligt underbar miljö där allting görs från grunden. Såväl kreatur som bakverk, hantverk och konstverk kommer ingenting längre än max några mil härifrån.

Caroline och hennes man har drivit jordbruk i trettio år och 2015 startade de även gårdsbutiken. En stenladugård med valvade fönster och 1,5 meter tjocka väggar. Rustikt, antikt och bevarat, men samtidigt modernt och bekvämt – vinterbesökare kan avnjuta golvvärme och öppen spis. En vägg av gamla härsestörar i trä utstrålar en hållbar och kreativ plats. Till största del är det svenska besökare som kommer, men även turister från Tyskland, Holland och Österrike hittar hit.

Ett paradis för chokladälskaren

Praliner, praliner och ännu mer praliner. Ett intresse som utvecklats från hobby till karriär. Caroline bakar ständigt nya sorter och med flera kurser i bagaget, bl.a. hos Ramone Morato, har hon blivit något av en expert på ämnet. Många kunder efterfrågar speciella kombinationer, och det inkommer ofta beställningar för olika fester såsom bröllop mm. En återkommande favorit är citron och passion, lakrits samt kardemumma.

– Det bästa med jobbet är bekräftelsen från kunderna om smakupplevelsen! Jag älskar att ta fram nya recept på pralinerna, som ger kunderna en ”wow-känsla” i munnen. Mina produkter är rena och innehåller inte massa konstiga ingredienser. Det skall vara så kort innehållsförteckning som möjligt, säger Caroline.

Förutom choklad och andra bakverk finns ett stort utbud av mycket annat närproducerat. Nötkött, korv, lamm och så en nykomling; buffelburgare.

– Det är en gård cirka 20 min från oss som har en buffelbesättning. Vi säljer också buffelmozzarella!

Temat är tydligt: inga konstigheter. Korven till exempel innehåller hela 98 % kött och resterande del är kryddor.

– Kunderna kommer till oss, jämför sen köttet från vanliga matbutiker och säger att det är milsvid skillnad.

Foto: Helen Shippey

Jordbruk, café och butik är dock inte allt; här finns också chans att fynda! Nog för att Caroline redan har många bollar i luften men det bedrivs också en loppis; här kan man både lämna och handla begagnat. Utöver detta utgör även en liten del försäljning av konst, smycken och andra hantverk.

– Det är väl det enda jag inte gör själv, säger Caroline och skrattar. I år ställer konstnären Juli Emilia Eriksson ut och i augusti kommer det att hänga tavlor av bildskapare Linda Undegård. Vi har även fått in önskemål från fotografer som vill ställa ut. Sen har vi Rosenholm keramik som drejar muggar, skålar och ljusstakar. Röda tråden är att allting i butiken ska komma från närområdet, Västmanland.

Foto: Helen Shippey

Caroline älskar det hon gör och får hela tiden nya idéer. De hjälps åt på gården, men delar upp arbetet.

– Jag bakar hellre än sitter på traktorn. Mannen håller i jordbruket och rycker in med snickrandet. Och det får inte stå still. Vi kommer alltid förändra saker och ting; ta in nytt sortiment, få till en bättre konstutställningsdel osv. Ja, det händer mycket här! Jag har också två barn på 6 och 7 år. Och i år firar jag och min man 12-årig bröllopsdag.

Ta er tiden att besöka Ljungs Goa, ett riktigt guldkorn bara två km från E20. Det har aldrig varit mer aktuellt med ett medvetet miljötänk och fokus på bättre hälsa. Finare kvalitet än såhär blir svårt att hitta!

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se