Kontakta oss

Ekonomi

Låssmed utbildning – så blir du en låstekniker

Uppladdad för

den

Som låssmed hjälper du privatpersoner och företag att låsa upp dörrar åt personer som tappat bort sina nycklar. Men yrket är bredare än så. Idag har yrket blivit mer tekniskt med ny teknik som öppnat upp för mer tekniska arbetsuppgifter. Passagesystem, larm och kameraövervakning har blivit en allt större del av jobbet. En mer beskrivande roll som modern låssmed är säkerhetstekniker.

Mycket av yrket består av säkerhetsbesiktning där man utvärderar en bostads säkerhetsbrister och råd giver samt installerar säkerhetslösningar. Ett yrke som låssmed närmat sig allt mer är larminstallatör. Det blir helt enkelt smidigare för kunden att anlita samma person för hela bostadens säkerhet.

En viktig egenskap som låssmed är att skapa god kontakt med dina kunder. Detta är ett serviceyrke med mycket kundkontakt. Är du en person som har enkelt att skapa relationer med människor är detta en stor fördel, och nästan en förutsättning för att bli en bra låssmed.

En annan viktig del av detta hantverksyrke är noggrannhet. Arbetet sker med händerna men inte sällan krävs en hög grad av tankearbete för att hantera komplicerade system. Problemlösning är en stor del av yrket.

Längre fram i din karriär kan du få mästarbrevet som är ett bevis på att du nått högsta utmärkelsen inom yrket. I kraven för att få mästarbrevet är att du fullföljt den grundläggande utbildningen med minst sex års branscherfarenhet.

Låssmed utbildning

För att bli låssmed krävs utbildning. Här finns fyra olika alternativ beroende på hur din situation ser ut idag.

Många väljer att utbilda sig under gymnasiet genom Hantverksprogrammet med inriktning övriga hantverk där vi hittar låssmed utbildningen. Här får du teoretiska kunskaper som kombineras med praktik i tjänst.

Är du vuxen kan du utbilda dig genom att bli lärling hos ett verksamt låssmed företag.

Arbetsförmedlingen anordnar dessutom arbetsmarknadsutbildning för låssmeder. Då kan du få stöd under tiden du utbildar dig. Komvux är också en väg du kan gå för att utbilda dig till låssmed med yrkesutbildningar.

Låssmed lön

Vid val av ditt framtida yrke är självklart lönen en viktig del. Vad kan du förvänta dig som låssmed, och vad finns för möjligheter att avancera inom yrket?

Medellönen för en låssmed är: 32 300 kr (2020)

Medellön är ett snitt mellan alla personer och kön som arbetar som låssmed. Dvs summan av alla löner delat med antal verksamma personer. Mest tjänar du som privatanställd låssmed med en medellön på 32 600 kr. Stadsanställda låssmeder har en medellön på 30 500 kr, och kommunalanställda 29 100 kr.

Låssmed skåne

Är du i behov av en låssmed i Skåne? Här är en lista med Skånes bästa låssmeder:

Låssmed i Malmö
Låssmed i Landskrona
Låssmed i Trelleborg
Låssmed i Lund
Låssmed i Ystad
Låssmed i Helsingborg

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se