Kontakta oss

Industri

Lysdioder och dess användningsområden

Uppladdad för

den

lysdioder lödning

Lysdioder är en vanlig komponent inom det elektriska användningsområdet och bland elektriker i allmänhet. Det är en typ av ljuskälla, som används för mängder av saker runt om i världen – och många som kan vara svåra att gissa sig till. I den här artikeln ska vi berätta lite mer om lysdioder och främst fokusera på deras olika användningsområden.

Vad är en lysdiod?

Lysdioden är en ljuskälla som är strömsnålare än en glödlampa, på grund av att den (liksom alla dioder) endast släpper igenom ström i en riktning. Lysdioden är på egen hand inte lika stark som en glödlampa, men kan användas tillsammans för många olika ändamål. Skillnaden mellan till exempel en glödlampa och en lysdiod är att lysdioden inte har någon gräns för hur mycket ström som kan gå igenom den. Lysdioder (https://www.tme.eu/se/katalog/lysdioder_100684/) behöver däremot kopplas på ett visst sätt för att inte gå sönder, då för mycket ström på samma gång kan få den att spricka. 

Kortfattat kan man alltså beskriva en lysdiod som en strömsnål ljuskälla som är aningen mer komplicerad att koppla än vad en glödlampa, exempelvis, är. Den fungerar som en vanlig diod men har till skillnad från dessa en egen ljuskälla. Det är en otrolig liten komponent som går att använda till många olika saker och som har potential för att bli en av de främsta ljuskällorna på marknaden.

Vad kan man göra med en lysdiod?

Nu till vad man kan göra med dessa finurliga ljuskällor. De används främst som indikatorer för saker såsom skärmar, skyltar, små lampor eller andra saker som behöver skiftande ljus. Det finns många olika användningsområden för lysdioder men några av de vanligare är bland annat:

  • LCD-skärmar
  • Informationstavlor
  • Trafikljus
  • Cykellampor
  • Pannlampor
  • Fordonslampor
  • Kamerablixtar

Anledningen till att lysdioderna används till dessa saker är på grund av att de är så pass små och lätta att sätta samman på små objekt eller indikatorer. Idag är dock tekniken så pass väl utvecklad att man kan använda lysdioder som ljuskällor i sitt eget hem, om man köper rätt variant eller kopplar samman dem på ett speciellt sätt. Troligtvis kommer vi inom en snar framtid att kunna ersätta många av våra dyra ljuskällor med strömsnåla varianter, såsom lysdioder, för att spara på energi och på miljön.

Beställ lysdioder direkt från nätet

Om du vill beställa hem lysdioder av olika slag ska du besöka tme.eu redan idag. Där hittar du över 500 000 olika, högkvalitativa produkter till bra priser. Här finns allt från elektriska komponenter, till lysdioder och kontaktdon för privat bruk och för företagare.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se