Kontakta oss

Kultur

Destination Kostas julmarknad mixar traditionellt och modernt

Uppladdad för

den

Destination Kostas Julmarknad

På barnens högtid ska det vara snö, älvor på styltor och jonglerande tomtar. Och de vuxna får sitt med julhyttsill och Tommy Körberg. På Destination Kostas julmarknad är julstämningen garanterad, i synnerhet om det är barmark ute.

– Det blir en sån enorm kontrast att träda in i detta artificiella snölandskap om övriga omgivningen har barmark, säger Emil Andersson, destinationschef och säljare på Destination Kosta.

Julmarknaden på Destination Kosta är speciell i och med sin mix mellan traditionellt och modernt, och programmet bjuder på en sällan skådad bredd. Samtidigt som besökaren kan ta del av genuint hantverk på Glasbruksområdet från 1742, hålls boksigneringar och uppträdanden. Marknaden är full av överraskningsmoment. Du vet aldrig när det kommer en jonglerande tomte eller ett trollande troll runt hörnet.

– Vi satsar såklart mest på barnen eftersom julen ska vara deras högtid. Det finns bland annat karuseller och skridskobana. Mest spännande är nog vägen till tomten som kantas av 2500 granar. Det blir kallare och kallare och till slut når de tomten sittande på en tron.

Julmarknaden slår nya rekord varje år

På området finns även teatrar och cirkusshower. Syftet är att det ska finnas något för alla. Julmarknaden i Kosta anordnades för första gången 2006, men i en helt annan tappning. Den artificiella fantasivärlden fick folk häpnas först 2016 och sedan dess har den vidgats och moderniserats.

Destination Kosta har utvecklats ur Glasriket och växt upp kring det. Nu är det som ett kretslopp där gäster på Kosta Boda Art Hotel lockas till Glasriket och julmarknaden och vice versa.

– Som gammal elitidrottare ser jag det som en självklarhet att slå nya rekord  hela tiden. Det har vi gjort varje år hittills så mina förhoppningar är enormt stora inför årets julmarknad. Destination Kosta växer hela tiden och drar både lokalbor och folk tre timmar härifrån, säger Emil Andersson.

När de stora tidningarna som Aftonbladet och Expressen listar årets bästa julmarknader ligger Destination Kosta alltid med på topp fem.

Ett inslag som ytterligare förhöjer julstämningen är de 5 miljoner LED-lampor som pryder hela Kosta. Träd, stugor och fasader pryds av ljusen.

Hyttsill – urgammal glasrikestradition med snaps, fläsk och Körberg

– Det går att uppleva så otroligt mycket på Destination Kosta. Populäraste inslaget i år är Tommy Körbergs 6 uppträdande under hyttsillen, säger Emil Andersson.

Hyttsill är en glasrikestradition som är 200-250 år gammal. Då samlades arbetare och luffare runt ugnarna för att laga mat på värmen som fanns kvar. Musik och snaps var viktiga ingredienser. Idag står Tommy Körberg för musiken i den genuina hyttmiljön, samtidigt som det serveras traditionell julmat som fläsk, isterband och småländsk ostkaka.

Urgamla svenska traditioner samsas med nutida evenemang. Precis som  de gör på hela Destination Kostas julmarknad. Här finns något för alla.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se