Kontakta oss

Kultur

Sveriges frimärksungdom rekryterar rekordmånga medlemmar

Uppladdad för

den

Sveriges Frimärkesungdom

Under årets bokmässa i Göteborg slog Sveriges frimärksungdom (SFU) rekryteringsrekord när hela 298 nya medlemmar anslöt sig till förbundet. Glenn Larsson tog över förbundsordförandeposten i april, och poängterar att frimärken fyller en viktig didaktisk funktion för barn och ungdomar med språkproblematik. Sedan han tillträdde har SFU förnyats och blivit mer aktivt på nätet. Nya idéer ska förverkligas och spännande frimärksevents arrangeras.

– Digitaliseringen har gjort att intresset för frimärken har dalat. De flesta barn och ungdomar sitter hellre framför datorn än byter frimärken nu för tiden tyvärr. Å andra sidan är det positivt att kunna visa upp förbundet på nätet, men då måste också hemsidan uppdateras kontinuerligt, något vi satsar stort på nu. Allt som händer måste synas, annars tappar de unga intresset, säger Glenn Larsson.

Under 90-talets början hade  SFU 3-3500 medlemmar mellan 6 och 25 år mot dagens 1100-1200, vilket Glenn Larsson skyller på datoriseringen. Samtidigt märker han att många föräldrar är negativt inställda och tycker barnen ska satsa på mer lönsamma aktiviteter som fotboll och hockey.

– Det är främst de föräldrar som har samlat själva som är positiva. Hade barnen fått välja själva tror jag att fler hade samlat frimärken. Det är trist med en sådan elitistisk utveckling, barn och ungdomar borde få välja sina intressen själva.

Zlatan stor frimärksfavorit

Glenn Larsson är själv fotbollstokig och började som 8-åring samla på frimärken med fotbollsmotiv. Motivsamlande är  ett bra alternativ både för ros-, fotbolls- och kungafantasten. På senare tid har det till och med dykt upp modefrimärken.

– Hockeymålvakten Leif Boork är en hängiven samlare och besöker oss i montern varje år på Bokmässan. Min bästa frimärksupplevelse var när häftena med Zlatan släpptes. 42 olika häften med Sveriges bäste fotbollsspelare var rena drömmen, säger Glenn Larsson entusiastiskt.

Den andra typen av motivfrimärken är sådana som olika länder vill tjäna pengar på, till exempel olympiadfrimärken utgivna i länder som inte ens har postverk. Glenn Larsson påpekar att frimärkssamlare är väldigt lönsamma för Postnord; de betalar för tjänsten, men använder den inte.

– Men svenska frimärken har blivit sämre sedan produktionen flyttade utomlands. Klistret släpper inte från nya frimärken och eftersom inget skiljer de olika häftena åt köper man bara ett.

Detta påverkar dock inte frimärkssamlare särskilt mycket eftersom få samlar på moderna frimärken.

Frimärksintresse främjar unga med språkproblematik

Sen 1979 har SFU funnits och skapat delaktighet för frimärksintresserade ungdomar. Ungdomar kan ställa ut sina frimärken på utställningar likt Stockholmia, som hölls i augusti månad. Ungdomarna fick välja ett ämne att berätta om, och monterade upp sina frimärken på ett monteringsblad i A4. En samling består av minst 16 blad. Det skulle  inte bara vara frimärken i samlingen utan även brev och annat filatelistiskt material. Ju svårare material som var med i samlingen desto högre poäng fick utställaren.

– Frimärkssamlande fyller också en viktig funktion som många inte tänker på. Jag hade språkproblematik i skolan och läste lika mycket på tre timmar som de andra eleverna gjorde på en timme. Hade jag däremot sett till exempel Glimmingehus på frimärke tidigare och läst på om det, så blev skolan en slags repetition för mig och jag hängde med i de andras tempo, säger Glenn Larsson.

Det viktigaste målet för SFU nu är att slippa kniven mot strupen för att få bidrag från Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF). Gränsen ligger på 1000 ungdomar och är löst för i år i och med Bokmässan. Målet är att inte behöva ligga alldeles på gränsen och lägga onödig energi på det. Eftersom bidraget måste investeras i verksamheten kommer det garanterat till nytta för de unga. Medlemstidning och frimärksutskick är exempel på glädjeämnen för de unga som kan förverkligas av pengarna.

Framtiden för SFU ser positiv ut

Eftersom organisationen består av distrikt uppdelade i olika lokala klubbar, är utskicken extra viktiga för de medlemmar som bor långt ifrån sin klubb. En del klubbar och distrikt anordnar läger och annat kul.

– Jag tror att vi kommer hamna en bra bit över medlemsgränsen ganska snart. Vi är på framfart och har varit i en tillfällig svacka. Jag har en positiv känsla inför framtiden och önskar både gamla och nya medlemmar välkomna, avslutar Glenn Larsson.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se