Kontakta oss

Hus & hem

Mills Tapetserarateljé renoverar dina möbler i traditionell anda

Uppladdad för

den

Mills Tapetserarateljé återskapar dina gamla möbler till sitt ursprungliga skick eller klä om din älsklingsfåtölj och få en ny unik möbel. En kombination av miljötänk, affektionsvärde och en ökad medvetenhet om gamla möblers värde, gör att tapetseraryrket håller sig populärt.

Mills Tapetserarateljé garanterar hög kvalitet på hantverket, och är specialister på traditionell möbelstoppning. Verkstan delas med Firma Bengt Pettersson, som bedrivit tapetserarverkstad på Nytorgsgatan sedan 1925. 6 november mottog Bengt Pettersson Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för utmärkt yrkesskicklighet.

De flesta kunder vill stoppa om sina gamla soffor eller fåtöljer, och de har en helt annan hantverksstoppning än nya möbler. Mills Tapetseraratelje utför helrenoveringar med byte av sadelgjord, snör nya resårhus och klär om möbler. Ateljén säljer även exklusiva möbel- och inredningstextilier samt skinn och fårskinn.

– Vi arbetar i traditionell anda och tar hand om både antika och moderna möbler, även om de flesta naturligtvis kommer in med äldre möbler. Våra hantverkskunskaper är gedigna och det finns inget inom hantverket vi inte åtar oss, säger Pia Mills, som driver Mills Tapetserarateljé.

Bengt Petterssons 90-årsdag skapade tumult och drog in kunder

Pia innehar gesällbrev sedan 2003 och startade Mills Tapetseraratelje 2004. Men eftersom hon delar verkstad med Firma Bengt Pettersson går hantverkskunnandet tillbaka ända till 1915 då Bengts pappa startade firman. Bengt innehar Mästarbrev. De båda tapetserarna jobbar ofta tillsammans. Bengt Pettersson är en osedvanligt pigg 90-åring som skapade stor uppståndelse och stoppade upp verksamheten ett tag när han fyllde 90 år i januari.

– Den 5 januari skrev DN Gratulerar en helsida om Bengt inför hans 90-årsdag 7 januari. Detta ledde till stort pådrag i verkstan med folk som ringde eller som kom in för att gratulera. Uppmärksamheten fortsatte en hel vecka så vi hade inte tid att jobba. Efteråt fick vi däremot desto mer kunder som läst texten, skrattar Pia Mills.

Ateljéns kunder är en blandning av gamla och nya som kommer in med någon möbel. Det är också vanligt att känslan för möbelrenovering går i arv, eftersom många barn till gamla kunder anlitar Mills Tapetserarateljé.

Medlemskap i flera hantverksorganisationer garanterar hög kvalitet

Mills Tapetserarateljé och Firma Bengt Pettersson är medlem i Sveriges Tapetserarmästare och Pia Mills är ledamot i styrelsen för Hantverkarna Stockholm samt i Fabrikör J L Eklunds Hantverksstiftelse.

– Kunderna känner sig trygga med kvalitetsgarantin som det innebär att ha dessa organisationer i ryggen. Mycket riktigt blir nästan alla våra kunder nöjda, och det är det bästa med yrket – att se hur glada människor blir när deras gamla nedsuttna möbel blir som ny igen. För någon månad sedan kom en kund in med en fåtölj. Det visade sig att han hade varit här för ca 15 år sedan och klätt om fåtöljen i ett Jobs tyg. Nu skulle han prompt ha samma tyg och priset spelade ingen roll, säger Pia Mills.

Hon tycker det är tråkigt att kvaliteten på material och möbler har försämrats.

– En bekant tog över sin pappas första möbel från 1940-talet – en Duxfåtölj, som visade sig vara så välbehållen i stoppningen att det räckte att klä om den, säger Pia Mills.

Ökad miljömedvetenhet är positivt för bevarandet av smala hantverksyrken.

Hantverksyrken håller på att försvinna eftersom allt ska gå så snabbt som möjligt.

– Saker och ting måste få ta tid, det är så kvalitet skapas. Idag kollar folk på youtube, många tror att de kan göra allt själva, men det tar ca 4 år innan man överhuvudtaget kan göra sitt gesällprov  som möbeltapetserare. Hantverk är otroligt viktigt och vi behöver dessa smala yrken, säger Pia Mills.

Dock frodas second hand- och miljötrenden, vilket är positivt för möbeltapetserarbranschen.

Och är det någon som håller skrået levande så är det 90-åringen Bengt Pettersson. 6 november var han en av två att mottaga Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för utmärkt yrkesskicklighet på Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen i Blå hallen på Stockholms stadshus.

Vill du ha mästerlig hjälp med att återskapa dina möbler till vad de en gång var eller förnya med nytt tyg är du välkommen till ateljén på Nytorgsgatan 4.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se