Kontakta oss

Kultur

Fängslande miljö med Lugnet runt knuten

Uppladdad för

den

Falu Fängelse Vandrarhem & Konferens - Utsida

På Falu fängelse vandrarhem bor du i gallrade celler med en dörr som slår igen bakom dig. Hit lockas en skön blandning av turister, spänningssökare och framförallt naturälskare. I Lugnets vackra friluftsområde kan du cykla, vandra, och paddla i fina paddelvatten i omgivningen. Lugnets välbesökta naturreservat är en fridfull plats för återhämtning.

Falu fängelse var i bruk mellan 1849 och 1995. Fångarna var helt isolerade och fick bara besöka rastgården en timme per dag, även då i ensamhet. Då fången fördes från sin cell till rastgården var han försedd med en säck över huvudet, som hade två kikhål. År 2000 slog vandrarhemmet upp sina portar.

– Det är många före detta fångar som kommer hit för att kika på sin gamla cell. Jag tippar på att 15-20 gamla interner varit här. Alla berättar inte att de suttit här, men det märks på hur väl de känner igen sig, säger Jan-Ola Bergström, VD på Falu fängelse vandrarhem. För en månad sedan var faktiskt två forna fångar här samma dag. En hade suttit tre gånger för misshandel och sånt. En del vill visa sina barn sanningen så att den inte når dem på annat sätt.

Annars har fängelset en sällsynt bred målgrupp. Direktörer vill gärna bo här eftersom de tycker det är lättare att få kontakt med folk än på hotellen. Och konferensutrymmen finns så det räcker till. Äldre väljer oftare ickegallrade rum.

Giftmörderskan Jutta skrämmer slag på spökjägare

– Men tanterna i övre åldern tycker cellerna är väldigt spännande. De kämpar i trapporna eftersom det inte finns hiss. Andra kommer hit för spökryktenas skull. En gång kom tre spökjägare på motorcykel hit. På några minuter kände de av en övernaturlig närvaro. En tjej kom utspringandes alldeles svettig från muséet på tio minuter. De andra var ganska skärrade, men stod ut där nere två timmar, skrattar Jan-Ola Bergström.

Det sägs att Jutta spökar. Hon dömdes till döden för delaktighet i ett arsenikmord på 1800-talet tillsammans med Lövstalunsen och Svarta Hästen. Ett bondpar fick i sig några riktigt starka kaffekaskar som preparerats med arsenik. Hon benådades dock till livstid.

Fängelset har rum för studenter och avtal med körskolor. Dessutom uppskattar arbetare i stan att bo här. Frukostbuffé serveras i fångarnas matsal och det finns stora sällskapsutrymmen som Cellskaps-rummet. Sommartid kan man vistas på rastgården med takade paviljonger och en liten scen.

Lugnet är en oas för natur- och sportälskaren

Det som lockar allra mest är den fantastiska naturen och aktiviteterna som finns i närområdet. Lugnet erbjuder över 65 olika idrotter med egen hall eller bana. Den välkända Riksskidstadion håller världscup och skid-VM i längdskidor och backhoppning.

Lugnet är Sveriges mesta idrottsanläggning. Allt för natur- och sportturisten finns här. Du kan vandra och åka mountainbike på banor av världsklass, nu har de öppnat ett skidspår på Lugnet, gjort av snö som sparats från förra säsongen. Falu fängelse ligger nära Lugnet men ändå i centrala Falun. Vill du varva med andra sevärdheter tar du en dagstur till Falu koppargruva och Carl Larsson-gården. Och glöm inte vårt eget spännande fängelsemuseum, säger Jan-Ola Bergström.

Svartenbrandts rymning, full bödel och imponerande hårdrockare

För att visa kriminalvårdens utveckling från 1850 till 1995 har ett museum skapats i källaren, med över 600 olika prylar. Det är spännande moment ur kriminialhistorian som visas genom guidade visningar av fängelset. Här har fängelsescenerna i filmen om Svartenbrant spelats in. Svartenbrandt satt häktad i Falu Fängelse 1963 och flydde genom att klättra över den taggtrådsförsedda muren. På vägen lyckades han även stjäla en läkares nya BMW.

– En annan betydligt mer skrämmande anekdot är när en fånge skulle avrättas i Gangef. Fängelsebödeln var så full att han tvingades hugga fem gånger innan halsen var avskuren. Bödeln fick både böter och förlängt straff. Det var tillåtet att förtära sprit i fängelserna på den tiden.

Idag dricks det under lugnare former. Varje augusti hålls Sabaton Open Air Festival och hårdrockarna har förfest på rastgården. De flesta är 50 plus och det är fantastiskt vilken stenkoll de har på musiken, säger Jan-Ola Bergström.

Falu Fängelse Vandrarhem är ett unikt upplevelseboende med en levande fängelsekultur och naturskön omgivning.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se