Kontakta oss

Hus & hem

Vad kostar det att måla om huset?

Uppladdad för

den

måla hus

Förr eller senare kommer husets färg börja flagna och du kommer behöva måla om fasaden. Färgens skyddande effekt börjar försvinna och du riskerar att få fuktskador. En nymålad fasad kan göra underverk på huset och samtidigt lyfta värdet långt mer än det kostar att måla om.

Anlita målare eller måla själv?

Vid en nymålning finns två alternativ du behöver fundera på. Ska du spara pengar och göra jobbet själv, eller ska du anlita en målare? Det första alternativet gör att du sparar en hel del pengar på arbetskostnaden. Man får dock inte glömma att du som villaägare har rätt till ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden (upp till 50 000 per person och år). En förutsättning för detta är att måleriföretaget du anlitar måste inneha en F-skattsedel.

Priset för att anlita en målare är 300-500 kr per timma, beroende på var i landet du bor. Storstäderna har generellt sett dyrare priser, medan det i mindre städer är billigare att anlita en målare.

Under en timma hinner en professionell målare måla ca 2-4 kvm fasad vilket blir en arbetskostnad per kvadratmeter på ca 150-250 kr.

Vad kostar färgen?

När det kommer till val av färg finns ett nästan oändligt utbud att välja mellan. Ett vanligt misstag är att en för billig färg väljs med dålig täckningsförmåga som kräver fler färgdragningar. Då byter du antingen arbetskostnad eller timmar då du själv ska måla mot färgkostnad.

Även färgens livslängd är viktig för att göra ett kostnadseffektivt val på lång sikt. Billig färg har generellt sett kortare livslängd än dyr vilket sparar dig pengar på kort sikt, men på lång sikt i själva verket blir dyrare.

En tumregel för den totala materialkostnaden är ett kvadratmeterpris på 250 kr. Tänk på att det endast är arbetskostnaden du kan dra av med ROT-avdraget.

Prisexempel 98 kvm fasadmålning

• Yta: 98 kvadratmeter fasad
• Arbetskostnad efter ROT-avdrag, två målare: 475 kr/timme
• Beräknad tidsåtgång: 60 timmar
• Total arbetskostnad för att måla om fasaden efter ROT-avdrag: 28 500 kr
• Materialkostnad: 25 000 kr
• Total kostnad för fasadmålningen: 53 500 kr

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se