Kontakta oss

Fritid

Branäs – en familjefokuserad skidort med självgående service

Uppladdad för

den

Branäs - Skidåkning Familj

Branäs skidanläggning inriktar sig på barnfamiljer framförallt. Restaurangerna har pyssel och lekrum, och på skidområdet lockar Nintendo Land och Juniorparken med sina vågade hopp, rails och boxar. Branäs är Sveriges femte största skidanläggning, och har fått Stora Barnsemesterpriset 12 gånger. I år har en ny blå pist och en expresslift tillkommit. Branäs präglas av hållbarhet och hög grad av automatiserade tjänster. Semestern ska inte förspillas på praktiska bestyr, utan avnjutas i lugn och ro tillsammans med familjen.

– Vi gör allt för att automatisera så mycket som möjligt. Skidhyra, liftkort och incheckning ska klaras av i en handvändning så att gästerna snabbt är ute i backen. Mer tid tillsammans är ett huvudsyfte för Branäs. Vardagen är hektisk med alla hämtningar och lämningar och kraven sociala medier ställer. Här får du tid att spela yatzy med familjen i skidunderstället istället för att stå i långa liftköer, säger Mikael Elford, försäljnings- och marknadschef för Branäsgruppen (Sveriges största privatägda skidanläggningskoncern, som även äger Kungsberget, Vallåsen och Ulricehamn samt Storstenshöjden och Tolvmannabacken.)

En miljöfrämjande del av bekvämlighetsaspekten är att alla stugområden ligger på skidavstånd till backen. Dessutom är liftkapaciteten på 21 liftar mycket bra och stor köbildning är ovanligt.

– Sedan är de små gesterna oerhört viktiga. Vi serverar varm saft i backarna till de små. Om de börjar bli trötta eller får blodsockerfall kan saften innebära en extra timme i backarna, säger Mikael Elford.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Branäs-Skidåkning-Utförsåkning.jpg

Sveriges tionde största fallhöjd och familjevänliga breda backar

Eftersom samtliga restauranger och butiker ägs av Branäsgruppen är det lätt att följa den barnvänliga och miljövänliga linjen på ett övergripande sätt. Mat och miljö är barnanpassade och tid sparas med hjälp av Branäs take away-app.

Branäs har en svart pist bland sina 30 backar i olika svårighetsgrad och är Sveriges femte största skidort. Fallhöjden är Sveriges tionde största och för att få ännu bättre är det Åre som gäller.

– En märkbar förändring inom skidåkning är att backarna inte är lika branta som förr. De är breda för att svängarna ska kunna tas ut. Det har med lanseringen av Carvingskidor att göra eftersom de är enklare och roligare att svänga med. I Branäs fokuserar vi på att hela familjen ska åka tillsammans i pisterna, säger Mikael Elford.

Miljön I fokus – fossilfri HVO-diesel och tillvaratagen snö från året innan

Hållbarhetsperspektivet är en minst lika viktig beståndsdel för Branäs som barnvänlighet, gemenskap och tillgänglighet. Förutom stugornas nära läge till backarna finns det laddplatser för elbilar, pistmaskinerna går på fossilfri HVO-diesel och förnyelsebar energi används.

– Naturligtvis har vi källsortering, ekologiska mejeriprodukter och kravmärkt kaffe. Vi har också en plan för hur sugrör och andra plastprodukter används. Svenska skidorter har gynnats av klimatkrisen; folk talar om semester och undviker flyg i onödan. Sverige är överlag ett hållbarhetsanpassat land, och det är inte mycket svinn i den nya generationen, säger Mikael Elford, och tillägger att Branäs i största möjliga mån värnar om miljön, men är fritt från pekpinnar. Helt i enlighet med anläggningens stressfria atmosfär.

Vid varje säsongsavslutning sparas överbliven snö under Gore-Texdukar tills nästa år. Detta utgör en första grund när snökanonerna sätter igång och ger en veckas förskott. I Kungsberget har så mycket snö tillvaratagits att säsongen börjar redan den 30 november. Branäs sätter igång systemen den 14 december.

– Det kommer att bli bra med snö i år. Intresset för skidåkning ökar stadigt och många kombinerar utförsåkning på dagen med längdåkning på kvällen. Vårt besökarantal ökar varje år eftersom vi ser till att konstant förbättra oss. Det säger mycket att vi har fått Stora Barnsemesterpriset 12 gånger, säger Mikael Elford stolt.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se