Kontakta oss

Fordon

Åströms Sanda kan allt om däck och satsar stort på bilservice

Uppladdad för

den

Åströms sanda

Åströms Sandas tjänsteutbud har en unik bredd, som inget annat gotländskt företag inom området kan mäta sig med. Vulkning är de till och med ensamma om att utföra på Gotland. Huvudinriktningen är däck till MC, bilar, traktorer, lastbilar och grönytedäck. En tid framöver blir det rusning till verkstaden när alla ska byta till vinterdäck. En uppskattad nyhet är bilservice, som redan utförs i mindre skala, men tanken är att utöka det i framtiden.

I bilservicekonceptet som håller på att utvecklas används Mekonomens delar, målsättningen är kvalitativa produkter till bra priser. En ny 4 pelarlyft har köpts in för att kunna ge bättre service på på bilar upp till 3.5.

Åströms Sanda satsar på bättre hantverk på däcken till högre priser, något som är skonsamt för miljön, och i längden blir mer prisvärt. Företaget väljer leverantörer med en produktionsprocess som är så skonsam som möjligt för miljön.

– Materialen ska kunna återvinnas i så stor utsträckning som möjligt. Vi tänker även på småsaker som att använda porslin istället för pappmuggar till kaffet för att dra vår lilla strå till stacken. Dessutom smakar kaffet godare då, skrattar Tomas Åström, som driver Åströms Sanda.

Byt vinterdäck i god tid innan vintern

Åströms Sanda har funnits i över 25 år och startades av Tomas Åströms pappa. De använder sig av alla de större leverantörerna, huvudmärken på däck är Michelin, Continental, Nokia, Hankook, Vredestein, Yokohama, Coopertires och Petlas. Lantbruksdäck är efterfrågade på Gotland med sitt utbredda lantbruk och stora skogar. Ett sådant däck kan vara upp till 2,5 hjuldiameter och väga upp till hela 1800 kilo. Det är en servicenish med tyngd på många sätt, som kräver stor kompetens.

– Lantbruksdäck är vår största inriktning, men bildäck behöver alla. Nu blir det anstormning för oss omkring sex veckor framåt. Alla upptäcker väldigt plötsligt att det blir vinter och ska byta till vinterdäck samtidigt. Så se till att vara ute i god tid istället, uppmanar Tomas Åström.

Batterier, däckhotell och vulkning är viktiga delar av verksamheten

Ett annan viktig inriktning är batterier till bil, truck och lastbil, och något som blir mer och mer populärt är däckhotell. Åströms Sanda har köpt ett nytt system för sitt däckhotell, som är smart, snabb och säkert för såväl däck som personal. Alla är välkomna att checka in sina däck för en välbehövlig vila med däckservice, däckförvaring och däckbyte till nästa säsong.

Vulkanisering, eller vulkning som det kallas, är företaget unika med att utföra på Gotland, vilket naturligtvis ökar efterfrågan. Det är en kemisk process där man hettar upp gummi och förstärker det genom att tillsätta svavel.

– Detta gör vi för att laga hålen i däck. Det är mycket billigare att laga däcken än att köpa helt nya och vi kan laga de flesta typer av hål. Vulkning utförs främst på lantbruksmaskiner eftersom det är mer lönsamt, men hör gärna av er så kollar vi om det går att laga just dina däck, säger Tomas Åström.

Gotland är lite speciellt eftersom det inte saltas på ön. Dessutom ligger det vid kusten, vilket innebär att det kan bli glashalt oerhört snabbt. Detta ställer större krav på bra däck.

– Mina råd är att vara ute i god tid så att du kan köra lugnt och sansat. Ha koll på trycket och anpassa däck och körning efter underlaget.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se