Kontakta oss

Hus & hem

Så väljer du rätt ytbehandling till rätt rum

Uppladdad för

den

Golvslipning ytbehandling

Alla sorters golv behöver underhåll, oavsett material, färg och ålder. Ett gammalt, massivt trägolv passar bra för slipning, då ökar chansen att man får till ett bra resultat med grundbehandlingen. Moderna golv är inte sällan mjukare vilket gör att de slits snabbare och kan behöva slipas oftare. Generellt brukar man säga att en golvbehandling bör göras åtminstone var tionde år. Detta ska du tänka på när du väljer ytbehandling.

En golvslipning består av två delar – slipning och ytbehandling. Innan första steget – golvslipningen kan starta behöver vi ha en ren golvyta utan möbler och föremål. Vi kontrollerar temperatur och fukt för att vara säkra på att detta inte påverkar slutresultatet. Ser allt bra ut kan vi börja slipa golvet, vilket görs enligt konstens alla regler och hur golvet ser ut. Är det ett mjukare trägolv – björk eller furugolv så använder vi ett visst typ av slippapper. Har vi ett massivt trägolv av exempelvis ek att jobba med så använder vi ett grövre papper.

När slipningen är klar och golvet är fritt från damm och smuts kan ytbehandlingen påbörjas. Du väljer vilken ytbehandling du vill ha. Kanske är färgen viktig för att bevara husets grundkänsla och själ. Eller så är det viktigare att golvet håller länge utan att behöva underhållas. Självklart hjälper vi dig att välja den bästa ytbehandlingen efter dina preferenser. Här är det viktigt att ta hänsyn till vilket rum ytbehandlingen ska användas i.

Ett hallgolv exempelvis slits väldigt mycket. Man drar in gruskorn, ställer ett vått paraply och gäster går in med högklackade skor. Därmed behövs ett starkare, mer slitstarkt golv i hallen. Här skulle vi rekommendera en lackbaserad ytbehandling.

Köket är ett rum som inte slits lika hårt som exempelvis hallen. Däremot förekommer stänk från vatten och mat. Således behöver du en vattenavvisande ytbehandling för lång hållbarhet – hårdvax exempelvis.

I husets övriga rum är finishen kanske det allra viktigaste. Då är valmöjligheterna större för att få golvet att se ut exakt så man vill utan att kompromissa med livslängden. Ytbehandling med olja är en av våra favoriter. Vi hjälper er gärna att hitta rätt färgskala för att skapa ett perfekt resultat.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se