Kontakta oss

Mat

Årets fikaställe i Sveriges Provence

Uppladdad för

den

Pensionat Strandhagen Öland

I det lilla kustsamhället Stora Rör på Öland med utsikt över Kalmarsund driver Anita Blomgren-Rothschild vackra Mormors Pensionat Strandhagen i en idyllisk och familjär atmosfär.
Bara 650 meter från pensionatet nere i själva hamnen ligger Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga där man kan avnjuta nybakade bullar och bakverk i det rofyllda trädgårdscaféet. Nu har också Mormors Hamnkrog & Bistro slagit upp portarna med sin medelhavsinfluerade mat.

– Jag upplevde själv min barndoms somrar här och känner en stark kärlek till platsen. Mitt första sommarjobb var i det som då kallades Kiosken, och på dåvarande barnkolonin Nässjögården var jag kolloledare ett annat av mina sommarlov. Men orten stagnerade med åren och verksamheter lades ned. Jag kände att jag ville ge något tillbaka till denna plats, och när möjligheterna fanns köpte jag en liten fiskestuga som blev det som idag är populära Mormors Stenugnsbageri och strax efter det gamla kollot som idag är Pensionat Strandhagen, berättar Anita.

Öland är Sveriges Provence

Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga har varit nominerade till Årets Fikaställe i Whiteguide och till Årets Hållbara Café, och med tiden har Anitas etablissemang blivit uppskattade och kända och vuxit till ett riktigt utflyktsmål på Öland. Med sin filosofi för minimal klimatpåverkan, harmoni och balans är det viktigt för Anita att kunna erbjuda sina gäster mat av allra högsta kvalitet som allra helst är lokalproducerad, och med både veganska och vegetariska alternativ. Det medelhavsinfluerade inslaget är heller ingen slump. Anita har en delvis fransk bakgrund då hon sedan -87 bott i Frankrike i många år.

– Öland är Sveriges Provence, och det är många som kommer hit som säger att det känns som att sitta vid medelhavet. Och även vid hösten är här otroligt fint, med den stora gräsmattan ner mot vattnet och den omkringliggande ek- och hasselskogen, säger hon. För den som vill anordna bröllop, fest eller konferens är Pensionat Strandhagen perfekt, och här har Anita även ordnat yogakurser, reggeaaftnar med karibisk mat och mat-teman som ”medelhavet runt”, och till jul blir det såklart ett överdådigt julbord.

– Där är det viktigt att alla ska få det de vill ha. Idag har människor väldigt olika krav. Jag har själv två döttrar som är veganer, och hos oss hittar du inte en storindustriellt framställd köttbit, det är ett ovärdigt sätt att hantera liv på. Vårt kött kommer från lokala gårdar, och all vår fisk är certifierad, säger hon avslutningsvis.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se