Kontakta oss

Kultur

Stefan Salomonsson Jewelry uppfyller dina smyckesdrömmar och håller uppskattade kurser i smyckesdesign

Uppladdad för

den

Stefan Salomonsson Jewlery

Stefan Salomonsson har en gedigen smidesutbildning i Indien bakom sig och tar gärna ut svängarna med färger och ädelstenar. Stefan Salomonsson jewelry tillhandahåller ett brett tjänsteutbud som omarbetningar av smycken, reparationer, ädelstensinfattningar och  handgravyrer. Här skapas unika smycken utifrån kundens egna idéer och nyligen lanserades en ny webbshop där de handgjorda smyckena säljs. 
Dessutom arrangeras uppskattade kurser och workshops; såväl kvälls- och helgkurser som events för företaget och möhippan. Att lära sig designa smycken är en kreativ upplevelse som många tycker har en terapeutisk funktion. Ge bort ett presentkort i julklapp, kurserna drar igång igen i januari, lägligt efter julstressen.

– Alla som deltar i våra kurser blir glada och nöjda när de ser sitt egendesignade smycke ta form. När vi har möhippor, företagsevents, tjejkvällar och liknande får deltagarna välja mellan olika färdiga modeller och sedan tillverka sitt eget smycke på tre timmar. Ingen förkunskap krävs och många reagerar med stor lycka och förvåning över mästerverket de har åstadkommit, säger juvelerare Stefan Salomonsson.

Under heldagskurser och kvällskurser lär du dig grundläggande tekniker och arbetar sedan fram dina egna idéer. Många kursdeltagare har fått upp ögonen för smyckedesign efter genomgången kurs och funnit sin grej. En del ser skapandet som ren terapi och andra startar en hobbyverksamhet och säljer sina smycken på nätet jämte sin ordinarie sysselsättning. Målet med kurserna är att du ska ha formgett och skapat smycken efter egen idé och design.

Djärvare design och ständigt nytänkande efter utbildning inom traditionell smidesteknik i Indien 

– Det viktigaste för mig när jag designar smycken är att ha kul och hela tiden skapa nya coola designer. Det får aldrig bli på löpande band för då går kreativiteten förlorad. Personligen gillar jag starka färger och använder gärna ädelstenar. Svenskar är fortfarande försiktiga med detta, men fler och fler vågar sticka ut och bära ett smycke som ingen annan har. Sedan är det många som beställer förlovnings- och vigselringar utifrån mina färdiga modeller och då brukar designen vara mindre diskret, säger Stefan Salomonsson.

Han har alltid tyckt om att arbeta med händerna och hans nyfikenhet på guld/silversmidet började växa fram i Indien, dit han flyttade 1992. Där fick han möjlighet att gå i lära hos Ravi, en skicklig guld/silversmed i Puskar, Rajasthan. Med korslagda ben på indiskt vis fick Stefan Salomonsson lära sig de traditionella smidesteknikerna som är starkt rotade i den indiska traditionen. För fem år sedan startade han sin verksamhet i de anrika Kronhusbodarna i Göteborg och naturligtvis har hans bakgrund i Indien bidragit till att han designar lite djärvare smycken.

Gediget hantverk växer fram som mottrend till massproduktionssamhället  

Och vill man bära ett smycke som är helt unikt kostar det också. Hantverk tar tid och materialet kostar och många tycker att det inte är värt att lägga ner för mycket pengar på silversmycken eftersom de stora kedjorna säljer billiga massproduktioner, men Stefan Salomonsson menar att det börjar förändras lite och att folk kan betala även för unika silverskapelser. Han tycker sig rent av skönja en ny trend att folk vill tillbaka till det gedigna hantverket som motpart till slit och släng-samhället. Det är dock guld de flesta vill ha och kommer in för att få omgjort, ofta arvegods som legat länge och skräpat. Det går också bra att betala en del av kostnaden med sitt gamla guld.

– Vi har egentligen inga begränsningar när det kommer till idéer om smycken. Jag gjuter inte, annars är det fritt fram. Men svenskar är ju överlag försiktiga och vågar inte ta ut svängarna så mycket. Det är mest briljanter och ren simplistisk skandinavisk design som går hem, inte så mycket färgade ädelstenar. Visserligen börjar smyckena ha mer organisk design och är inte helt perfekta, säger Stefan Salomonsson.

I januari började Stefan Salomonsson son Ismael Olofsson i verksamheten för att läras upp inom smidesyrket. Han har nytta av sin mångåriga utbildning inom IT och använder sig av kunskapen när han utvecklar smyckessmidet på den digitala fronten.

Det första stora samarbetet mellan pappa och son var också en av Stefan Salomonssons mest utmanande beställningar. Teaterorden (TSO) skulle ha en ordensklubba i silver och trä med namn på skådespelare ingraverat.

– Det kändes extra roligt att ingravera gamla välkända namn som Sigge Fürst.

Vill du beställa ett unikt smycke, göra om ditt gamla skrotguld eller ge bort ett presentkort på kurs i smyckesdesign i julklapp är du välkommen hit till Stefan Salomonsson Jewelry.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se