Kontakta oss

Kultur

Bedövande vackert när Tosca spelas på Malmö Opera

Uppladdad för

den

Malmö Opera Tosca

Som 14-åring gick Sofia Jupither på opera för första gången i sitt liv. Pjäsen var Giacomo Puccinis Tosca, en av världens mest flitigt spelade operor, och hon blev fullkomligt golvad av storyn, den vackra musiken och opera som konstform. 31 år efter den omvälvande upplevelsen sätter hon upp föreställningen på Malmö Opera med premiär 20 december.

Floria Tosca är en kvinna som inte finner sig i de katolska normerna i 1800-talets Italien med barn och giftermål. Hon väljer karriär och passion istället och drivs av frihetslängtan. Runt henne pågår den politiska revolutionen, som till sist tvingar henne att bli politisk. När hon mister sin älskade Cavaradossi och konfronteras med den maktgalna polischefen Scarpia, drivs hon till de allra yttersta av handlingar.

Lång erfarenhet som teaterregissör innan Sofia Jupither vågade ta steget till opera

Sofia Jupither har varit verksam som teaterregissör de senaste 25 åren och bland många andra satt upp Ett dockhem av Henrik Ibsen, William Shakespeares Hamlet och Lars Noréns Episod på institutioner som Dramaten och Stora Teatern i Göteborg. Hon anses vara en av våra bästa regissörer och en av världens bästa Norénuttolkare. Trots sin gedigna erfarenhet tog det ett bra tag innan hon vågade ge sig in i operavärlden.

– Jag fick tidigt inblick i operavärlden och inte minst gifte jag mig med en operasångare, men jag hade för stor respekt och ansåg inte att jag hade den kunskap som krävs. Med åldern kom dock den ökade självkänsla som behövdes för att jag skulle våga ta steget, säger Sofia Jupither.

Hon debuterade som operaregissör 2013 med Salome av Richard Strauss på Kungliga Operan i Stockholm. Tosca är hennes fjärde operauppsättning och eftersom pjäsen har ikonisk status för henne tog det extra tid innan det rätta modet infann sig.

Mångfacetterade karaktärer som är fångar i en förtryckande regim

Hon eftersträvar att nyansera huvudrollernas arketyper. Tosca är inte bara passionerad, stark och frihetstörstande utan även svag och självisk. Och den onde polischefen Scarpia är inte bara ond utan även djupt förälskad i Tosca.

– Ingen föds ond. Visst är Scarpia en sadist som låter tortera fångar och förgriper sig på kvinnor, men hans själ ropar efter kärlek. Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad, som Hjalmar Söderberg så vackert skrev. Vi får inte heller glömma att pjäsen handlar om människans plats i ett totalitärt samhälle. Tosca ville leva för konsten och kärleken, men alla som lever i ett förtryckande system måste till slut ta politisk ställning för eller emot.

Det är ett viktigt spår för Sofia Jupither att Tosca inte måste dö för att hon är en stark kvinna, något som är vanligt i teater- och operapjäser, utan Tosca dör för att hon tvingas ta ställning och vägrar underkasta sig. Hon utför en revolutionär handling, som hon sedan själv måste dö för.

Något som också har påverkat hur Sophia Jupither har gestaltat sin Tosca är #metoo-rörelsen. Hon menar att våldtäkt och maktmissbruk betraktas annorlunda före och efter #metoo.

– Hade jag tolkat Tosca innan #metoo hade jag gjort en starkare käftsmäll uppåt, nu får Tosca istället aktualisera allt som skedde. Det är mycket kvar att göra, men det viktiga första symboliska steget är redan taget i och med #metoo.

Vladislav Sulimsky som polischefen Scarpia. Scenografin till Tosca är gjord av Erlend Birkeland. Foto: Jonas Persson/Malmö Opera

En lättillgänglig opera

Scenografin kan vara den största någonsin på Malmö Opera. I fokus ligger tre mäktiga byggnader i Rom: Kyrkan Sant’ Andrea, Palazzo Farnese och borgen Sant’ Angelo. Var och en är symboler för de olika huvudpersonernas karaktärsdrag.

Tyngd och tragedi till trots är Tosca lättillgänglig och lämplig som första opera.

– Handlingen är logisk och drivs framåt av den både dramatiska och melodiösa musiken. Det är en enkel och rak musik som appellerar till våra känslor. Pjäsen tilltalar alla slags människor, säger Sofia Jupither.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se