Kontakta oss

Kultur

Möt den samiska kulturen på Ájtte i Jokkmokk

Uppladdad för

den

ajtte museum

Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum är huvudmuseum för den samiska kulturen. 30-50000 människor från hela världen besöker museet i Jokkmokk varje år. Ájtte har två ytterligare inriktningar förutom samernas kultur: specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur samt ett informationscentrum för fjällturisten. I vinter kan du ta del av olika intressanta utställningar och det myllrande programutbudet under Jokkmokks vintermarknad 3-9 februari.

Utställningar

Ájtte har flertalet basutställningar. Museet är uppbyggt som en renhage, via en lång gång kommer du in till runda rummet som är utställningens mitt. Här finns bland annat Dräkt & Silver – till skydd och prydnad, Duodje – Samiskt hantverk,  På väg – Jåhtet, hur människan ständigt är på väg efter mat, vatten, värme eller skydd, Trumtid om religion och myter och En isande vandring, som handlar om Jokkmokks vintermarknad där varor byts och säljs sedan 1605.

Samlingar

Ájttes kulturhistoriska föremålssamlingar innehåller runt 8000 föremål.  Stommen i samlingen är föremål med anknytning till samiskt liv.

Ájttes naturhistoriska samlingar består bland annat av däggdjur, fåglar, fiskar, insekter, svampar, mossor och kärlväxter. Arbetet är framförallt inriktat på att skapa representativa referenssamlingar av framför allt fåglar och däggdjur. Ájtte är dessutom ett av fem museer i landet som har tillstånd och kompetens att ta hand om statens vilt.

Intressanta utställningar i februari

Tillfälliga utställningar som visas i februari är en minnesutställning om samiske konstnären Lars J:son Nutti, Genius Loci norr med Anastasia Savinova, Sáme Gárvo om samiska dräkter och SÁPMI DASTTÁNAGA / SÁPMI RUNT HÖRNET. I Sápmi runt hörnet visas hur samisk formgivning inte bara handlar om slöjdens traditionella material och metoder utan att flera unga samiska konsthantverkare och designers även söker efter andra uttryck och möjligheter. Maria Vinka, same och formgivare, har samlat åtta olika samiska kreatörer. Sápmi runt hörnet vill få upp ögonen för det progressiva uttrycket i den samiska kulturen.

Blåbärsbacken och LaponiaMania

– Vi riktar oss till alla åldersgrupper och typer av människor. Målet är att så många som möjligt ska upptäcka oss och få chans att ta del av den samiska kulturen, säger Åsa Sundqvist, guide på Ájtte.

Det finns många aktiviteter för barn och ungdomar. Blåbärsbacken, Sarredievvá, är en mycket uppskattad utställning, där du som är yngre kan fiska i bäcken, mjölka kon Klinga och snickra i snickarboden.

Du kan också prova lyckan i utställningen LaponiaMania för vem vill inte bli en Laponiamaniac. Uppdragen är nio stycken, som till exempel att jojka tonsäkert och köra akkja bakom renen och hålla dig på banan. Om du lyckas få över 20 poäng får duhämta ett pris i receptionen. För skolklasser finns spännande och roliga aktiviteter som lassokastning, sagostund och filmvisning.

Jokkmokks fjällträdgård

Jokkmokks fjällträdgård är en del av Ájtte och ligger i närheten av museet. Här kan den vetgirige lära sig mycket om fjällnaturen och floran. Eller varför inte bara gå omkring längs de anlagda strövstigarna. Talvatisstigen är en naturstig med 15 numrerade stolpar. Stanna upp vid jättegrytorna eller en samisk barktäkt på den 1,3 kilometer långa stigen.

Röding, ren och museibutik 

Vill du äta renkött eller röding från klara fjällsjöar lockar restaurang Ájtte, som också serverar  husmanskost. Museet har även en butik med spännande produkter.

Vintermarknad i Jokkmokk för 415:e gången

Den 3-9 februari 2020 anordnas Jokkmokks vintermarknad – The Winter Market in Jokkmokk. Under vintermarknadsveckan myllrar det av programpunkter och utställningar på museet. Årets tema är Arktisk design.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se