Kontakta oss

Fritid

Utforska dig själv och finn ditt personliga uttryck genom dansen

Uppladdad för

den

gobaow

GoBaow är ett aktivitetshus för barn och unga med aktiviteter som ger medlemmarna en unik möjlighet att utvecklas och vara sig själva. Dansen är GoBaows huvudsakliga verktyg, men aktiviteterna kan också bestå av sång och teater beroende på personliga önskemål. GoBaow handlar om mod, att växa och bli trygg i sig själv. Syftet att stärka medlemmarna och bidra till ett mer hälsosamt och respektfullt samhälle. 4 januari i Göteborg kan du se medlemmar från GoBaow uppträda i den intima och intensiva showen Start that fire, och i februari är det dags för nya kursstarter för barn och ungdomar från 4 till 18 år.

GoBaow vill ge ungdomarna tron på att de kan göra vad de vill på sitt eget sätt. Uttrycken som ligger i fokus är dans, teater och sång. Den mentala styrkan övas upp genom mentorskap, föreläsningar och personlig utvecklingsplan. Den fysiska styrkan innebär inte bara träning utan även kroppskännedom.

GoBaow startade som ett ideellt projekt 2015 med runt 30 tonåringar. 2016 hade showenJag är en tonåring premiär på Konserthuset. Syftet med den var att ge ungdomarna mod att våga ta plats och forma sitt eget liv med dansen som grogrund.

Alla foton tagna av: Francis Löfvenholm

Dans är ett ett bra uttryck för att bli trygg i sig själv och ökar den empatiska förmågan

Kring showen växte sedan verksamheten GoBaow upp, med samma syfte och uttrycksmedel. Idag finns GoBaow aktivitetshus i Göteborg, Mölndal, Lindome och Boxholm. Här handlar det om att få kraft att jaga sina drömmar och hitta sitt eget uttryckssätt.

– Samhället idag, och dansvärlden i synnerhet, förknippas ofta med prestation. Alla jämför sig med varandra, ivrigt påhejade av sociala medier, och tycker inte att de duger. GoBaow vill uppmuntra barn och ungdomar att utforska sig själva. Här placeras ingen i fack och vi fokuserar inte på ursprung eller ätstörningar och andra specifika problem. Dans är ett bra verktyg för trygghet och blir man trygg i sig själv beter man sig också bra mot andra. Idag struntas det alltför mycket i egenvärde. Det handlar inte om att ta plats i en specifik yrkesroll utan om att vara som du vill oavsett vad du vill göra, säger Petra Johansson, grundare av GoBaow, danspedagog och personlig tränare.

Dans har enligt åtskilliga studier visat sig öka empatisk förmåga och lindra depression. Det hänger delvis ihop med att man måste känna av en annan människa för att härma steg.

Alla foton tagna av: Francis Löfvenholm

Utveckling och dans som uttryck ligger i fokus – inte att bli bäst på en viss dansstil

På GoBaow lär sig ungdomarna olika slags dansstilar. Det är själva dansen som uttryck och inte vad som dansas som är det viktiga. Verksamhetens är unik i sitt slag och skiljer sig starkt från traditionella dansskolor, som drillar eleverna till perfektion inom stilar som balett eller jazzdans. Utveckling står i fokus, inte att bli bäst på en specifik stil.

– Att våldsbrotten har ökat kan ha med avsaknad av empati att göra. En kombination av ökad empati och grundtrygghet i sig själv tror jag bidrar till ett mer respektfullt samhälle. Vi uppmanar deltagarna att göra saker de skräms av. Alla drömmar måste möta jobbiga känslor på vägen, människor växer av det, säger Petra Johansson.

Nu finns också GoBaow-akademin som utbildar instruktörer till GoBaow.Just nu består den av 8 före detta medlemmar som lär ungdomarna rätt metod och känsla för att bli ledare för konceptet.

När Petra Johansson är ute och föreläser får hon ofta automatiskt in ungdomarna på uppträdande.

– När jag ska föreläsa om personlig utvecklingvill självklart företagen se konkreta exempel och tar in underhållning också. Det är inte alla 17-åriga dansare som får uppträda på företagsevent 6-7 gånger per år och mot betalning. De får tidigt känna på hur en publik tillfredsställs med dans och publiken får njuta av en ovanligt uttrycksfull föreläsning.

Start that fire – en eldfängd show med vilja att förändra

Den 4 januari sätts showen Start that fire upp på Buratino i Göteborg. Det är en liten intim show som skiljer sig mycket från en traditionell show. Start that fire är intensiv och kraftfull och ska få publiken att känna att de är värdefulla.

– Det kommer vara väldigt mycket intryck på scen och en vilja att förändra genomsyrar showen. Start that fire helt enkelt och på GoBaow säger vi ofta eld om olika möjligheter, säger Petra Johansson.

I februari startar vårterminen 2020! Vill du hitta din egen inre eld genom att dansa på GoBaow är du välkommen att anmäla dig till kursstarterna.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se