Kontakta oss

Fritid

Ökat behov av att hämta styrka genom djur och natur i dagens prestationsinriktade samhälle

Uppladdad för

den

Barbäcks Lillgård hästar

Bärbäcks Lillgård är en gård för alla som vill komma närmare djur och natur. Hämta kraft genom att vistas bland gårdens många tama djur och i naturen, samtidigt som du lär dig hur lantlivet och den svenska naturen fungerar. Bärbäcks Lillgård har bland annat hästar, åsnor, får, getter, kaniner och grisar. Gårdens mest udda djur är det vackra lamadjuret och “fårvaktaren” Zippo. I omgivningen finns fina utflyktsmål och gården erbjuder flera olika aktiviteter.

Vare sig besökarna är skolklasser, kvinnojourer, gruppboenden eller en enstaka  funktionshindrad person, så är syftet detsamma: Att hämta kraft genom att vara nära djur och natur och samtidigt lära sig om dem.

Gårdens djur, trädgård och omgivande natur används för att förbättra livskvaliteten och nå personlig utveckling. Det kan röra sig om daglig verksamhet, skol- och fritidsverksamhet, arbetsträning, rekreation, turister och privatpersoner.

Djur och natur hjälper människor att hitta tillbaka till våra grundläggande behov

– I dessa sönderstressade tider finns ett oerhört behov av att komma i samklang med naturen. Samtidigt kan man lära sig mer om djur, lantbruk och natur. Detta är ett komplement till dagens samhälle med högt tempo och höga prestationskrav. Människor som till exempel kommer hit efter utbrändhet eller psykisk ohälsa får möjlighet att hitta tillbaka till sig själva igen. Att komma närmare naturen är den röda tråden, säger Anna Jansson, grundare till Bärbäcks Lillgård.

Grön omsorg är en stor del av dagens verksamhet. Anna Jansson tillägger att sjukvården i Östergötland tyvärr inte ordinerar närhet till djur och natur, något som görs i till exempel Skåne. Anna Jansson förstod tidigt hur viktigt det är för människor med djur och natur, men först 2013 fick hon möjlighet att förverkliga drömmen om att driva en rekreationsgård.

Många som har arbetstränat på Bärbäcks Lillgård har börjat arbeta eller studera efteråt

Mycket av det som finns på gården är anpassat för barn, men de flesta människor trivs i en lekfull och lärande miljö fylld av vänskap och värme. En del är placerade här av kommunen på daglig verksamhet och andra kommer någon gång för att ta sig en ridtur eller åka häst och vagn. Barnkalas och besök från äldreboenden är också vanligt.

– Vi har växthus och bikupor som också behöver skötas om, och många tycker det är fridfullt att arbeta i sådana miljöer. Under hela året får de olika djuren ungar och dessa djurbebisar har en extra lugnande effekt, förutom att de är otroligt gulliga, säger Anna Jansson.

En grupp som mår väldigt bra tillsammans med djur är människor med autistiska diagnoser. Dagverksamheten har uppnått mycket positiva resultat och många deltagare arbetar eller studerar idag. En till synes liten grej som att sätta en tomatplanta på våren, sköta den under året och äta tomaterna på hösten, kan betyda oerhört mycket för en människa.

Ökat behov av att hämta styrka genom djur och natur i dagens prestationsinriktade samhälle

– Intresset att komma närmare naturen har ökat i takt med miljötrenden. Det har blivit välbehövligt att vistas i naturen, som är en motpol till den materiella hetsen och de övermäktiga kraven. Jag tycker synd om alla stressade barn idag, som alltid ska högprestera. Bara att gosa med våra djur gör barn glada och de slipper alla prestationskrav för en stund, säger Anna Jansson.

Bärbäcks Lillgård har hästar, åsnor, får, getter, kaniner och grisar i alla storlekar. Lillgården har många minidjur, som minigrisar, miniatyrhästar och miniatyrkaniner. Och det finns nästan alltid några nya djurungar att titta på. Ständig övervakare är tama lamadjuret Zippo.

Vill du finna styrka och lära dig att leva i samklang med djur och natur är du välkommen till Bärbäcks Lillgård. Tänk på att samtliga aktiviteter måste förbokas, men det går bra att boka samma dag.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se