Kontakta oss

Fritid

Toy World – en unik mix av upplevelseattraktion och leksaksmuseum fyllt av magi, fantasi och nostalgi

Uppladdad för

den

Toy World i Helsingborg befinner sig i gränslandet mellan upplevelseattraktion
och leksaksmuseum. Här träder du in i en fantastisk värld med leksaksutställningar, miniland, lekzoner, arkad- och tivolispel, drakgrotta, spökrum och andra roliga aktiviteter. Playmobil Miniland låter dig vandra genom världshistorien från dinosauriernas århundrade fram till vår tid och är ett av världens största offentliga Playmobil miniatyrland. Andra spännande minivärldar är Star Wars Miniland och Barbies Drömvärld. Den mest ambitiösa utställningen är Happy Meal Leksakssamling – världens största samling av de svenska Happy Meal-leksakerna från McDonalds. Just bredden är något som starkt utmärker Toy World.

Bakom Toy World ligger ett idogt 40-årigt privat leksakssamlande av paret Maria och Allan Gutheim, med det nostalgiska värdet och lekglädjen i främsta fokus.

1999 förverkligades drömmen om att öppna upp de stora leksakssamlingarna för allmänheten i Stockholm. 

Happy Meal Leksakssamling har krävt ett outtröttligt sökande för att kunna tidsbestämma och spåra samtliga Happy Meal-leksaker från den tidiga perioden 1986 till 1999, numera en komplett samling med några få undantag från slutet av 80-talet.

2000 öppnade paret en utställning med Happy Meal-leksaker från 1986 till 1999 i tidsordning med McDonalds grundare i Sverige, Paul Lederhausen, på besök.

-Han erbjöd oss att fortsättningsvis få samtliga leksaker från McDonalds kontinuerligt. Från början var vi tvungna att bland annat kolla in annonser i gamla Kalle Anka-tidningar för att överhuvudtaget få reda på när leksakerna kom ut.

Nästa steg var att få tag på dem genom att söka på loppis och marknader. Det medförde vissa nedlåtande blickar att sitta på Kungliga Biblioteket och bläddra i gamla Kalle Anka så till sist berättade jag vad som låg bakom, skrattar Allan Gutheim.

Världshistoriska Playmobil Miniland och tidshistoriska Disneys Klassiker

En av de mest uppskattade minivärldarna är Playmobil Miniland, som samlat teman från olika årgångar från 60-talet fram tills idag, till exempel dinosauriernas era, vikingaväldet,  riddartiden, vilda västern och nutid. 

-Bakom varje utställning finns olika tankar. Vi inriktar oss på det som känns mest relevant och inspirerande, och är absolut inget traditionellt leksaksmuseum med träiga tidsdokument i montrar. Medan Playmobil Miniland är världshistoriskt är exempelvis Happy Meal-samlingen ett stycke svensk historia, säger Allan Gutheim.

Disneys Klassiker är ytterligare en imponerande tidshistorisk utställning med en exposé över samtliga Disneyfilmklassiker och -figurer som släppts sedan den första långfilmen Snövit 1937.

Ett viktigt inslag som förhöjer upplevelsen är att olika objekt på Toy World successivt försetts med knappar, som aktiverar musik, ljus, ljud och mekanik som till exempel tåg- och bilbanor.

Detta gör Toy World till en skön mix mellan upplevelseattraktion och leksaksmuseum.  

Fiskdammen och lekzonerna med till exempel Briotåg och fotbollsspel är populära bland de lite mindre barnen och Arcade Game World uppskattas av alla åldrar.

Toy World är en utpräglad familjeattraktion med lika många vuxna besökare som barn. De små tycker det är roligast att trycka på knappar medan igenkänningen är en viktig faktor för de äldre.

 Bredden utmärker 20-årsjubilerande Toy World 

-En spännande nyhet är Drakgrottan med vår drake på 2,5 meter. Nu har draken

dessutom fått en liten busig drakunge. Precis som i Spökrummet kan besökarna trycka på knappar som framkallar ljud och rörelse, säger Allan Gutheim.

Det som uppskattas allra mest på Toy World är den oerhörda bredden. Vare sig du vill skrämmas i Spökrummet, roas av Åkturen runt Toy World på det mekaniska “husdjuret” eller beskåda inspirerande minivärldar, kommer du att trivas här. 

Du ska kunna återkomma till Toy World  ofta och regelbundet eftersom utställningarna och aktiviteterna förändras kontinuerligt. I år firar Toy World 20-årsjubileum, varav 6 år i Helsingborg, så välkommen att fira!

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se