Kontakta oss

Fritid

Tältbastu – bär bastun i ryggsäcken och basta var du vill närhelst det passar

Uppladdad för

den

Badat bastu har folk gjort i alla tider och nu har forskare dessutom bevisat att bastubadande inte bara är skönt utan har en positiv effekt på blodtryck, hjärtfrekvens och blodkärl. Mobibas tältbastu är unik i sitt slag och en flexibel lösning för dig som vill kunna bada bastu var du än är – ute på jakt i skogen, med båten i skärgården eller hemma i stugan. På endast en kvart har du rest ditt tält och installerat kaminen. För dig som husägare är det extra praktiskt att slippa bygglov och onödiga kostnader, dessutom får du lov att ställa tältbastun hur nära vattnet du vill. Kanske vill du ge dig själv och din familj en julklapp, som gör det lättare att få trista januari att dra förbi och julkilona att avlägsna sig. Det är också praktiskt för dig som jobbar inom upplevelsenäringen att ha en tältbastu för dina olika events.

Sibiriska Mobiba har flera slags tältbastur för olika ändamål, badbaljor och andra tillbehör som gör bastandet ännu mer njutbart. Gemensamt för alla tält och kaminer är funktionalitet, hög kvalitet samt säkra och lättanvända konstruktioner. De populäraste modellerna är praktiska Mobiba MB-10 och beboeliga Mobiba MB-103/104, men även ryggsäcksbastun RB170 är på stark frammarsch bland friluftsfolket. 

Mobiba MB-10 packas och ryms i två slags väskor – en stor som en träningsbag och en annan som en IKEA-kasse. Tältbastun transporteras lätt med bil, båt, skoter eller till fots och i naturen slår du snabbt upp den på din favoritplats. MB-10 har plats för 3-4 personer och det går även att köpa till ett förtält.

-Det finns nästan inga begränsningar för var du sätter upp din tältbastu. Den är lika behändig vare sig du är ute i fjällen på skoter eller reser runt landet med husvagn, båt eller husbil. Vi har kunder överallt och är lite extra stolta över Svenska Bastuakademien och våra finska kunder. De kan ju bastu. Vi är också glada för alla events vi blir inbjudna till. Vi har till exempel stått för bastu och badbaljor mitt i Eskilstuna, Degerfors, Östersund och Nykvarn, men vi hyrs även in av företag och privatpersoner, säger Mobibas grundare, Per Dahlström.

Mångsidiga Mobiba MB-103/104 – boende, värmestuga, jaktviste och bastu för upp till 12 personer

Vill du ha en större tältbastu, fullt möjligt att bo i, är storsäljarna Mobiba MB-103/104 ett utmärkt val. MB-103/104 har borttagbar mellanvägg, myggnätsförsedd ventilation, öppningsbara fönster och extra skorstensuttag, därför kan tältet användas som boende, jaktviste, värmestuga, arbetsbod eller annat valfritt varmt utrymme.

Som alla Mobibas produkter är MB-103/104 utvecklade i Sibirien och klarar av att hålla värmen i upp till 40 minusgrader. Att Mobibas skapare flygingenjören Aleksej Susjev är uppväxt under hårda klimatförhållanden i Sibirien märks efter en närmare titt på konstruktionen. För 30 år sedan konstruerade han sin första tältbastu och efter grundlig forskning och många försök är Mobiba ensamma om att kunna erbjuda såpass mobila och användarvänliga tältbastur.

-Det är ingen slump att en del professionella aktörer använder utrustning från oss. De har höga krav och vet att Mobibas grejer fungerar. Annars är de flesta köpare privatkunder. Många har hus och får inte bygglov. En del säger att de köper en tältbastu tills de bygger en “riktig” bastu, men ofta blir tältbastun permanent. Det är betydligt billigare än att bygga nytt och man behöver varken bygglov eller påverkas av strandskyddet. I stort sett alla kan använda en tältbastu var de vill tack vare allemansrätten. Det enda som krävs är att man får tända en grill, och bastun är ännu säkrare då duken inte brinner och förbränningen är sluten, säger Per Dahlström.

En stor kategori Mobibaanvändare är friluftsmänniskor och professionella aktörer inom naturupplevelser och äventyr. Tälten finns bland annat som boenden i nationalparker, på hundslädar och i helikoptrar.

Bevisat i vetenskapliga studier att bastubadande har en positiv effekt på högt blodtryck

Huvuddelen av tältbastubadarna håller till på Ostkusten, men bastukulturen sprider sig. Per Dahlström menar att fler borde basta, både för att det är skönt och dessutom hälsosamt. Redan tidigare har forskare vid Östra Finlands universitet i Kuopio kommit fram till att regelbundet bastande minskar risken för högt blodtryck, hjärtdöd och demenssjukdomar. I den senaste studien kunde forskarna även se att bastubadande har en direkt positiv effekt på blodtryck, hjärtfrekvens och blodkärl.

Om du vill köpa eller hyra en mobil och funktionell Mobiba tältbastu – varför inte i familjejulklapp för att dra fördel av bastubadandets hälsofrämjande egenskaper efter massa fet julmat och stillasittande – är du varmt välkommen till Mobiba.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se