Kontakta oss

Mat

Rudenstams Bär & Frukt – finns det svenskt så är det svenskt, finns det lokalt så är det lokalt

Uppladdad för

den

Rudenstams Bär & Frukt fokuserar på lokala producenter och mycket av frukten och produkterna de säljer kommer från de egna odlingarna. Rudenstams omgivning är slående vacker och ett perfekt andningshål i virustider med en extrakassa och litet butikssortiment utomhus. Här kan du med fördel köpa med fika och och njuta av ute i odlingarna. Rudenstams är beläget i Skärstadalen utmed Vätterns östra sluttningar, där odlingarna böljar sig fram. Vättern fungerar som en motor för klimatet – våren hålls tillbaka lite innan sjön har värmts upp och sommarvärmen hålls kvar inpå hösten tills Vättern har kylts ner. Detta gör att klimatet blir mer stabilt och gynnsamt för fruktodling, därför har det odlats frukt här sedan 1930. Rudenstams säljer sina egna förädlade produkter och är ensamma på marknaden om att producera Mousserande Vita vinbär. Drycken har blivit mycket populär, inte minst sedan den figurerat på Nobelfesten som alkoholfritt alternativ två gånger.

Den mäktiga vyn från Rudenstams sträcker sig bortom äppelodlingarna i den grönskande dalen och Rosenlundsbankarna med siluetten av Taberg vid horisonten. Folk tycker det är värt att åka långt för att strosa runt i den undersköna naturen och köpa välsmakande och rena lokala produkter.

Rudenstams är certifierade enligt IP SIGILL. IP står för integrerad produktion och är den gröna näringens kvalitetssäkring av livsmedelskedjan från primärproduktion till förädling. Att vara IP-odlare innebär att man lever upp till krav som ligger långt utanför lagkraven.

Strategiskt läge för ett starkt varumärke med landets enda professionella vita vinbärsodling

Idag odlar Rudenstams 16 olika sorters äpplen på cirka tjugofem hektar. Vinbären odlas på cirka sju hektar och större delen av produktionen vidareförädlas till fruktdryck. Rudenstams är Sveriges enda professionella vita vinbärsodling. Jordgubbarna odlas i växthus där plantorna växer i krukor som hänger ifrån taket, vilket medför en behaglig arbetsställning och att plantorna får mer ljus.

Rudenstams har vuxit sig till ett starkt varumärke. Inte minst tack vare den unika miljön och omtalat goda produkter, men också på grund av det tacksamma läget tio minuter från Jönköping och bara drygt tre minuter från avfarten på E4. 

-Vi fortsätter att vårda Rudenstams redan starka varumärke så bra vi kan. Det är viktigt att vidareutveckla platsen till ett än mer attraktivt besöksmål. Nya kunder är lika viktiga, de brukar bli återkommande besökare eftersom människor är nöjda med våra produkter och blir våra ambassadörer, säger Jonas Rudenstam, en av Rudenstams delägare.

Högkvalitativa fruktlådor levereras till företag – prisvärt, praktiskt, gott och bra för immunförsvaret

Fruktlådor av högsta kvalitet levereras direkt från fruktträdgården till företag i närheten. Ni gör även ett gott miljöval eftersom fruktkorgarna till viss del består av egenodlad frukt. Frukten är av högsta kvalitet och nu är det särskilt viktigt att stärka immunförsvaret med nyttigheter.

En fruktkorg på arbetsplatsen ökar trivseln för alla. Genom ett abonnemang får ni en fruktleverans som innehåller ett basutbud av bananer, apelsiner och vindruvor. Detta kompletteras med smaker från den egna fruktträdgården – äpplen, päron, plommon &  jordgubbar – allt följer årstiderna.

Gårdsbutik med egenproducerade fruktdrycker och noggrant utvalda lokala kvalitetsprodukter

I sortimentet av fruktdrycker hittar du äpplemust, såväl filtrerad klar must och ofiltrerad med fruktkött, äppelcider med tydlig äppelsmak utan att bli för söt, äppelglögg, svartvinbärsnektar med hög mängd C-vitaminer och antioxidanter, Mousserande Svarta vinbär med markant smak av bäret, svartvinbärssaft, gjord enligt ett gammalt släktrecept från 1800 talet, Sveriges enda Mousserande Vita vinbär och julglögg på äpple och svarta vinbär. Givetvis kommer frukten i dryckerna från de egna odlingarna. Det finns återförsäljare av Rudenstams fruktdrycker över stora delar av Sverige. Förutom otaliga restauranger och caféer säjer Ica- och Coopbutiker i hela landet produkterna.

Fruktdryckerna säljs i Rudenstams gårdsbutik tillsammans med ett brett sortiment av lokala råvaror. Gårdsbutiken drivs i nära samarbete med cirka 70 lokala leverantörer. Devisen är finns det svenskt så är det svenskt, finns det lokalt så är det lokalt. De lokala leverantörerna väljs ut med omsorg. Många leverantörer kommer från den absoluta närheten, andra ligger på lite längre avstånd såsom Bjärekyckling från Skåne, lakrits från Ramlösa och choklad från Malmö Chokladfabrik. Det är kvaliteten som avgör.

-Vår gårdsbutik förmedlar en känsla av äkthet och närhet. Under större delen av året finns det flera sorters äpple från gården och under skördesäsong finns det även vinbär, päron, bigarråer, plommon och jordgubbar från våra egna odlingar, säger Jonas Rudenstam.

Direktförsäljning har alltid varit viktigt för Rudenstams och de första 50 åren skedde försäljningen på Västra torget i Jönköping. År 2008 öppnade nuvarande gårdsbutik och har sedan dess blivit ett handelscentrum för lokal mat. Under 2016 genomfördes en omfattande ombyggnation för att utveckla verksamheten.

White Guide Café rosade Rudenstams Gårdskafé för fantasifulla äppelskapelser

På kafét är filosofin riktigt bra fika, sallad, mat och mackor gjorda på lokala råvaror. Äpplekakorna bakas på egen frukt året om. Här njuter du även av annorlunda bakverk som äppelsemla, äppel- och chokladstrudel och kolasalt äppelmuffins.

2019 fick Rudenstams en fin recension i White Guide Café där det bland annat står att deras fantasi att baka med äpple “tycks sakna gränser”. På Rudenstams Gårdskafé i Äppledalen, Smålands Toscana, njuter du av de bästa smakerna för varje årstid. Varmt välkommen att läsa mer om kaféet  och den övriga verksamheten: www.rudenstam.se

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se