Kontakta oss

Hus & hem

Optimera båtens funktion och bränsleekonomi genom att säkra din propeller

Uppladdad för

den

Propellerservice - omslagsbild

Propellerservice grundades 1978 och har drivits av Niklas Berglund sedan 17 år tillbaka, vilket har lett till en svårslagen servicenivå. Erfarenhet ger kunskap och kunskap ger service. Propellerservice är proffs på propellerreparationer och säljer nya och begagnade propellrar och propelleraxlar. Kundens behov står alltid i centrum och den främsta målsättningen är att just din båt fungerar optimalt. När du vårrustar båten i år – glöm då absolut inte att säkerställa så att propellern fungerar som den ska. En skadad eller skev propeller påverkar bränsleekonomin och farten negativt, därför är det en viktig hållbarhetsåtgärd att hålla den i god funktion.

2003 tog Niklas Berglund över verksamheten helt och hållet och har sedan dess drivit Propellerservice på egen hand. Sedan övertaget har omsättningen ökat stadigt och ett stort kontaktnät med leverantörer och kunder har utvecklats. För fem år sedan flyttades verksamheten till nya lokaler på Kvarnvägen i Surte.

Minimera slitage genom att hålla propeller och propelleraxlar raka och rena

Propellerns funktion är oerhört viktig – om den inte fungerar som den ska drabbas båtens drivlina, tätningar och lagringar av onödigt slitage. Om propellern och propelleraxlarna är raka minskar slitaget på båtens drivlina. Det är också viktigt att propellern är ren. Om den är bevuxen med sjögräs eller sjötulpaner bör den rengöras för optimal prestanda.

– Propellerreparation är ett hantverksarbete lika viktigt som skomakarens eller bilmekanikerns. Det gäller att kunna sin sak eftersom god precision leder till bästa möjliga funktion. Efter alla år i branschen är jag mycket säker på handen, säger Niklas Berglund.

Propellerservice är proffs på axeltolerans – kontroll nödvändigt för att hitta smådefekter

Ibland räcker det att propellern har stött i botten lite för att axeln ska bli krokig. Det är små avvikelser som avgör och de syns inte alltid med ögat, därför är regelbundna kontroller oerhört viktigt för funktion och bränsleekonomi.

Propellerservice har stor kunskap om axeltolerans. En axel som är lite “ormig” är oftast mer förlåtande och ger vanligtvis ett mindre slitage. Riktning av propelleraxlar är inte alltid lämpligt, en axel som är krokig på exempelvis konan har sin svagaste punkt just där konan börjar. Reparation kan orsaka sprickbildningar i materialet där, vilket resulterar i axelbrott. I sådana fall vägleder Propellerservice dig istället till den ultimata produkten för just din båt. Propelleraxlar levereras i millimeter- och tumstorlekar.

Erbjuder propellrar av många olika slags utföranden och fabrikat

Behöver du byta ut en befintlig propeller eller köpa en till din nya båt kan du välja mellan många olika märken, såväl nya som begagnade. Nedan presenteras ett urval:

  • För utombordare och drev: Michigan, Ballistic, Apollo, Solas och BS Duoprop Volvo Penta.
  • För axelmontage: Mikado, Radice, Teignbridge, CJR, Michigan och Clements.
  • Vattenskidspropellrar: Acme
  • Självjusterande/flöjlande propeller: Autoprop och Variprop

Vanliga åtgärder – stigningsändringar, justeringar, propellerberäkningar och simuleringar

Stigningen går att öka eller minska till viss del beroende på propellerns utförande och typ. Propellerdiametern går även att minska. I den mån det går justeras lindrigare skador på propellern. Vid större skador är det däremot ibland inte lönsamt eller ens möjligt att reparera. Då rekommenderas lämpliga nya eller begagnade propellrar till din båt.

Propellerservice riktar även roder och stödbockar samt riktar och svetsar växelhus och skäddor på drev.

Se till att utföra en kostnadsbesparande och funktionsförbättrande rutinkontroll av din propeller så fort du tar ut båten i år. Om du misstänker att propelleraxeln inte är rak är du välkommen till Propellerservice för en kostnadsfri uppmätning. Surfa in här för att läsa mer om propellrar och åtgärder: www.propellerservice.se

Propellerservice i Göteborg AB
Kvarnvägen 3
445 57 Surte

Telefonnummer: 031-519500
Mail: info@propellerservice.se

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se