Kontakta oss

Hus & hem

I sommar satsar fler på utomhusmiljön hemma för en mer hållbar framtid

Uppladdad för

den

Gårda Johan marksten

Gårda Johan har sedan 1995 inriktat sig på att sälja markprodukter och besitter därmed en unik specialistkunskap. Under sommaren fokuserar de flesta på uteplatser, garageuppfarter, gångar och poolområden. Just denna sommar kan du kosta på utemiljön lite extra eftersom det är där mycket tid kommer att spenderas när inte resor är lämpligt. Underarbetet ligger till grund för allt, är inte det ordentligt utfört spelar det ingen roll hur bra resten är. Funktionsdugligheten styr, men det estetiska med belysning och val av sten är också viktigt.

– Murar har ökat oerhört nu när den släta fina marken till stor del är uppbyggd. De är nödvändiga för att jämna ut höjdskillnader. Och när muren skapat en funktionsduglig gräsmatta är det viktigt att låta allt komma till sin estetiska rätt med passande belysning, säger Gårda Johans försäljningschef Patrik Winblad.

Något som har blivit populärt inom markarbete är större plattor. Även natursten är på stark uppgång nu när granitpriserna har sjunkit något.

– Annars lunkar det på som vanligt. Förr skulle det bara vara mindre plattor till gångar och avfarter, men nu går trenden mer och mer över till en kombination av större plattor i funkisstil, säger Patrik Winblad.

Hemmamiljön viktigare i en framtid med mindre resande

Han tror att det kommer bli viktigare att skapa en trivsam hemmamiljö utomhus i framtiden. De flesta förstår att moder natur säger ifrån när vi flyger fram och tillbaka och nonchalerar miljön. I och med de positiva miljöförändringar som snabbt har visat sig under spridningen av covid-19, tror han att vi drar lärdom och därmed är beredda att kosta på hemmamiljön mer.

Djup specialkunskap och snabba leveranser

Just att Gårda Johan endast jobbar med sten och markprodukter gör att de sticker ut i branschen.

– Många byggvaruhus säljer allt. Då blir det gärna så att ingen kan mycket om något. Vår djupa nischkunskap är en trygghet för kunden. Dessutom är vi gamla i gamet och har oerhört nöjda kunder, säger Patrik.

Gårda Johans stora lager är en annan utmärkande faktor eftersom många byggvaruhus inte ens har sten hemma. Här är leveranserna snabba och kunden kan hämta och få sten utbytt på momangen.

– Entreprenörer är våra största kunder, men de har å andra sidan uppdragsgivare under sig. Entreprenörerna är oftast beställare, men det är deras kunder som kommer till utställningen och väljer produkter, säger Patrik. En fantastisk utställning som inte bör missas, tillägger han.

Underarbete styr funktionen och belysning perceptionen

Här kan ni också beskåda olika slags belysning, något som folk glömmer av när de utför arbetet under de soliga månaderna.

– Belysning är viktig både för synintrycket och atmosfären. Jag rekommenderar starkt att lägga lite extra kraft på det, säger Patrik.

Viktigast av allt är dock underarbetet. Det skickligaste hantverk faller utan ett väl utfört underarbete. Det gäller att gräva så djupt som möjligt, men inte grundare än till frostfri nivå.

Som tur är tar de allra flesta in entreprenörer för att utföra stenarbeten av naturlig bekvämlighetsorsak. Alltför många privatpersoner gräver för grunt, vattnet kommer och sen kylan. I till exempel Norrland ska du gräva åtminstone en meter ner för att nå frostfritt. Sen ska det fyllas på med dränerande material för att undvika vattenkatastrofer. Underliggande material betyder naturligtvis mycket också. Makadam hjälper medan lera stjälper. Till uteplatser behöver du däremot inte gräva lika djupt.

Hårdfogar håller gräset mellan plattorna borta

– Ett annat vanligt misstag är att människor tror att gräs mellan plattorna kommer nerifrån. I själva verket kommer det uppifrån träd och dylikt. För att slippa reparera detta på våren har vi hårdfogar som förhindrar att gräs kommer emellan. Olika hårdfogar ska användas till uppfarter och gångar. Vi hjälper er gärna att välja rätt, säger Patrik.

Sist men absolut inte minst är det helt avgörande för markarbetets kvalitet att rätt entreprenör väljs.

– Vi kan våra entreprenörer och jobbar endast med ytterst seriösa. Hittills har vi aldrig blivit missnöjda med någon, påpekar Patrik.

Och det säger sig självt att ett företag verksamt sedan 1892 kan sin bransch. Varmt välkommen för att läsa mer om produkterna och få inspiration på www.gardajohan.se

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se