Kontakta oss

Nöje

Idrottens Bingo skapar gemenskap och stödjer föreningslivet

Uppladdad för

den

Idrottens Bingo

Sedan 1979 har Idrottens Bingo funnits och fyllt en viktig social funktion för många människor. Allt överskott går till föreningslivet och gemenskapen är minst lika viktig som spelet. Ett populärt söndagsevent är bilbingo med Loket, som har arrangerats i Kortedala den senaste tiden.

– Loket ropar och jag skriver protokoll. Sist stod vi mitt i en vattenpöl medan folk spelade i 104 bilar, 4 husbilar och 80 personer i klubbhuset, säger Susanne Lindblad, verksamhetschef på Idrottens Bingo i Frölunda.

Hon började jobba i bingohallen som 15-åring och säger att hon är född bingotokig. Hennes genuina känsla för alla människor som besöker bingohallen lyser igenom i allt hon säger.

– Det är jätteroligt att snacka med alla och krama dem. Vissa är helt ensamma och har bara oss att prata med. ”Lilla Pyret” ska alltid ha sin särskilda macka med bara ost. Hon blir så glad när cafépersonalen skär ut ett litet osthjärta till henne på mackan.

Susanne Lindblad är övertygad om att bingohallarna kommer fortsätta att spela en viktig roll i samhället, trots att nätbingo har ökat i mycket snabbare takt. Förutom datoriseringen har slumpvariatorn och kontanternas inträde som pris lyft bingon oerhört mycket. Tidigare handlade det om presentkort och varuvinster. Susanne Lindblad menar att det var charmigare förr, men det blev säkrare i och med när digitaliseringen.

– Men på Idrottens Bingo utvecklas nätbingon i samspel med bingohallarna. Vi är ett team som stödjer varandra och här finns inget vi och dem. När jag är ute och håller föredrag pratar jag även om de andra bingohallarna. Vi är 24 bingohallar plus nätet som stöttar varandra.

Töntstämpeln som länge präglade bingon har till stor del försvunnit, och ett stort uppsving kom med rökförbudet. Nu är bingohallarna fräscha och på Idrottens Bingo i Frölunda finns en rökstation med plats för fyra. Icke-rökaren Susanne Lindblad minns hur röken sved i ögonen på 70-talet.

– Allt mossigt har försvunnit och ersatts med fräschör och god service och standard. Vi har ett stort sortiment i cafét med bland annat mängder av mackor, pajer, sallader och varmkorv. Vi bakar mycket själva och har bordsservering.

I vårt café säljer vi allt från kakor till räksmörgåsar till förmånliga priser, något få storstadscaféer kan konkurrera med.

Sedan starten 1979 har Idrottens Bingo levererat över en miljard kronor direkt till föreningslivet. Många är de barn och ungdomar som skulle ha en dubbelt så dyr föreningsavgift utan Idrottens Bingo, och då kanske föräldrarna inte haft råd att betala för barnens ridning, simning eller fotboll.

– Ofta vet inte bingospelarna att pengar går till deras barns eller barnbarns förening, men det är extra roligt när besökare berättar att de känner till detta, säger Susanne Lindblad.

Hon jobbar både på kontoret och i bingohallen. De äldre kommer främst för samvarons skull och yngre och medelålders för att spela.

– Bingo är bra för huvudet också. Min mamma har fått tre strokes och håller skallen igång med bingo.

Och de flesta spelar för spelets skull och inte för att vinna. Även om det är en enorm bonus när någon väl vinner är det samvaron som styr, som alltid inom bingovärlden.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se