Kontakta oss

Fritid

Göteborgs bästa parkourhall leder dig till nya hinderutmaningar

Uppladdad för

den

parkour

2018 slog Velox Freerun upp portarna i Partille med en toppmodern parkour- och freerunningyta på 220 kvadratmeter. Göteborgs bästa parkourhall erbjuder schemalagda pass, fri träning och parkourkalas för barnen. Parkour är en ypperlig träningsform för barn och ungdomar eftersom det innebär stor frihet och låg skaderisk. Det handlar om att utmana sig själv att tänka och handla annorlunda för att komma över hinder.

Velox Freerun finns redan i Alingsås, och var vid öppnandet 2015 en av Sveriges första parkour- och freerunninghallar med högklassiga faciliteter. Parkourhallen i Partille är utrustad med springfloor med behagliga nålfiltsmattor, en sektion med räcken och fasta parkourhinder samt 10 stycken mjuka plintar, mattor och skumhinder. Hit lockas främst barn och ungdomar i åldrarna 6-15 år, men även vuxna är välkomna och delta i den nya Familjegruppen.

De populära barnkalasen brukar hållas för lite yngre barn. Det är ett varierat kalas med lekar som “inte nudda mark”, hinderbanor och nervkittlande hopp från hög höjd ner i den mjuka skumgropen.  

En stor fördel med parkour är att det går att utöva på egen hand var och när man vill. Det går att varva pass i hallen med skogs- eller stadsträning, och det är hela tiden sig själv man utmanar.

Parkour handlar om att utmana sig själv för att övervinna olika hinder

– Visst finns det parkourtävlingar, men även där handlar det mycket om att övervinna dig själv eftersom du måste hitta alternativa lösningar för att överstiga hindren. Det är aldrig någon hätsk konkurrenskänsla mellan parkourutövare utan det är en ultimat träningsform för att hitta vänner över hela världen, säger Oliver Nordin, professionell parkouratlet och instruktör på Velox Freerun i Partille.

Parkour inriktar sig på att ta sig från punkt A till punkt B på snabbaste och smidigaste sättet. Varje hinder ses som en möjlighet och man ska alltid utmana sig själv för att övervinna dessa. Parkour är i mångt och mycket en livsstil som handlar om att allt är möjligt att övervinna om man utvecklar sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning.

I parkourhallen på Velox Freerun i Partille tränas också tricking, som är en slags stilbaserad kamsportgren. Enligt Oliver Nordin är det lite som parkour utan hinder. Parkour härstammar från början från militärens sätt att övervinna hinder och faror, men det har utvecklats åt många olika håll och handlar idag om både estetik och teknik.

Parkour är en social och säker träningsform som går att anpassa till olika svårighetsgrader

De schemalagda parkourpassen består av flera olika övningar för att kunna ta sig igenom en hinderbana, men även fri träning. Banan är hyfsat lätt, men går att anpassa individuellt och göra svårare. På loven hålls inga pass, men då arrangeras istället ofta läger eller tävlingar. 

– Parkour är en mångsidig och social träningsform, därför rekommenderar jag alla barn och ungdomar som inte vill sitta stilla att komma och testa. Det är också jättestort på sociala medier och vart du än åker får du nya parkourvänner. Dessutom är skaderisken liten och du styr alltid själv din egen svårighetsgrad, ingen annan sätter press på dig, säger Oliver Nordin.

Vill du utmana dig själv och testa ett träningspass, boka parkourkalas eller friträna i parkourhallen är du välkommen till Velox Freerun.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se