Kontakta oss

Resor

Aktiv avkoppling i gammal vikingamiljö i Stockholms skärgård

Uppladdad för

den

Östnora camping är ett äkta svenskt smultronställe i Stockholms södra skärgård, där närheten till den storslagna naturen och storstadens attraktioner kryddas med historiens vingslag. Här präglar lugnet och du kan också ägna dig åt avkopplande aktiviteter som fiske, cykling och kanotpaddling. Östnora är en perfekt plats för rekreation och håller god service med ett litet grillkök på området. Stockholms enda året runt-öppna camping lockar med salta bad, fornnordiska lämningar och konkurrenskraftiga priser.

Östnora camping är en lugn oas för barnfamiljer och vuxna, ungdomar som för busliv hänger inte här. Campingen drivs av Vera Omni och utmärker sig genom att erbjuda aktiv avkoppling i Stockholms skärgård. I området finns bra fiskevatten, fina cykelleder att utforska på hyrcykel och möjlighet att paddla kanadensare längs solvarma klippor. Dessutom är omgivningen fågelrik och lämpar sig väl för fågelskådning.

Minigolfbana med nio hål finns för dig som söker lite sysselsättning i solen eller vill utmana familj och vänner.

En fin chans att upptäcka den vackra skärgården är att ta dig runt med skärgårdsbåtarna, som fungerar som en flytande buss/taxi. Östnora ligger också nära färjestoppet Nynäshamn, vilket drar färjeresenärer på väg till och från Nynäshamn.

Östnora camping – en modern rekreationsplats med fornborg som närmsta granne

Östnora är en plats med mycket gamla anor. Ordet Östnora kommer från det fornsvenska ordet nor och betyder ”trångt sund”. Vikingarna lämnade efter sig platsen och såg den som “andra sidan sundet”. Idag är Östnora ett modernt camping- och rekreationsområde med goda möjligheter att koppla av och njuta av salta bad och den fantastiska utsikten över skärgården.

-Eftersom vår närmsta granne är en fornborg vet vi att människor har bott på Östnora redan på forntiden. Borgen ligger på berget vid inloppet till Åmundsfjärden, där man kan se rester efter stenmurar och de vägar som har lett upp till borgen. Vi gillar tanken på att det bott folk här och haft det bra långt före oss, och det kommer du att se tecken på lite varstans på campingområdet, säger Tony Stigsson, som driver Vera Omni och Östnora camping tillsammans med Catarina Ceder.

Det är oklart om någon bodde på borgen, om den restes som skydd mot fiender eller som kultplats. Att människor har bott i omgivningarna är dock helt klart, och de har säkert försörjt sig på både odling, jakt och fiske i den rika bygden.

Numera är det bara Åmundsfjärden som finns kvar av den havsvik som fanns här på forntiden. Den gamla havsbottnen märks dock tydligt av säsongsvis, då det kan bli lerigt på campingområdet.

Stockholms enda året runt-öppna camping skapar trivsel för tillfälliga tältare och permanentboende arbetare

Idag erbjuds 12-meters campingtomter med eller utan el, samt quick stop-platser på grusplan för dig som bara behöver övernattning. Den ena avdelningen för mer permanent boende är på 70 platser. Den är till för dig som återkommer över storhelger och sommaren. Det finns också året runt-boende, exempelvis byggjobbare som jobbar inne i Stockholm. Östnora är Stockholms enda året runt-öppna camping. Dessutom är det ett billigt boende som håller sig till branschrekommendationerna och håller samma priser även över storhelger.

Den andra delen har 150 campingplatser och är till för folk som kommer bara några dagar eller en vecka. Det finns även tre stugor att hyra och ett mycket uppskattat allaktivitetshus. En trend på senare år är att många fler tältar.

-Det beror antagligen på att folk från storstaden som vill uppleva naturen vill leva riktigt enkelt och naturnära. När det regnar är naturligtvis allaktivitetshuset en uppskattad möjlighet till inomhusaktiviteter just för tältare, säger Tony Stigsson.

I servicehuset har du tillgång till duschar och toaletter samt tvättstuga. Här finns också en kiosk med sedvanliga kioskvaror och ett enklare sortiment av basförnödenheter för campinglivet. På området finns också ett litet grillkök för dig som är trött på att laga mat själv.

Lockande med långgrunt havsbad med lägereldar mellan storstad och vildmark

Avgörande för att många väljer Östnora camping är det långgrunda havsbadet i en vik av Horsfjärden. Här kan barnen bygga sandkakor av nypåfylld fin sand och lite längre personer kan hoppa från hopptornet eller simma från brygga till brygga. Generösa gräsytor finns både för dig som vill ligga och njuta av solen eller en god bok, och för dig som vill gunga, spela fotboll eller volleyboll.

-Lägereldar har alltid tilltalat människor. Vi har ved i kiosken och på strandens båda grillplatser finns utrymme för sånger och sagor, säger Tony Stigsson.

Östnora camping ligger mittemellan storstad och vildmark, 30 minuter från Stockholms city, 20 minuter från Nynäshamn och Gotlandsfärjan och mitt i skärgårdens storslagna natur.

Passa på att ta en avkopplande utomhussemester i år när antagligen inga andra alternativ är möjliga. Varmt välkommen att läsa mer och boka campingplats här: www.ostnoracamping.nu

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se