Kontakta oss

Resor

Karlsborg – Guldplatsen vid Vättern

Uppladdad för

den

Karlsborg

Guldplats Karlsborg utmärker sig starkt genom att vara en så pass liten kommun med fem fantastiska guldplatser – Karlsborgs fästning, Forsvik, Tiveden, Göta Kanal och Vättern/ Sjölivet. I den lilla kommunen med sitt storslagna läge vid Vättern kompletterar allt vartannat och som turist fyller du lätt en vecka här. Sommartid lockar alla former av strandliv, i de södra delarna njuter du av långgrunda sandstränder och norrut solar du på klipporna. Djäknesundet med sitt turkosklara vatten och höga klippor har till och med jämförts med grekiska ön Samos. Den undersköna naturen är en av anledningarna till att människor flyttar till kommunen.

-Det är ovanligt för en så liten kommun att kunna ståta med fem stora sevärdheter. Om det regnar på sommaren finns det alltid intressanta alternativ inomhus som Forsviks bruk, utställningar och naturligtvis fästningen, säger Jarl Karlsson, VD på Karlsborgs Turism AB.

När det inte regnar och man är badsugen finns det däremot ett stort utbud av badplatser runt om i Karlsborg.

Fotograf: Stefan Svensson

På Karlsborgs fästning väntar äventyret oavsett ålder

Förbered dig på ett äventyr med krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv. Karlsborgs fästning – Det kolossala byggnadsverket som under 1800-talet uppfördes för att vid orostider kunna tjänstgöra som rikets reservhuvudstad. Byggtiden för fästningsbygget på Vanäs udde var planerad till 10 år, men blev hela 90 år.

Dagens fästning är till glädje för hela familjen och innanför vallarna blomstrar fortfarande samhället. Besök butiker, kaféer och muséet, eller passa på att gå en av fästningsturerna.

Den mäktiga fästningen är öppen alla dagar, dygnet runt, året runt. I dess pampiga lokaler passar det också oerhört bra att hålla konferenser eller arrangera bröllop och andra tillställningar som kräver lite extra av miljön.

Tiveden är Sveriges närmaste vildmark

I Tiveden väntar en förtrollande vacker natur på dig, präglad av väldiga klippblock och djupa dalar. Vandra, cykla eller rid din egen väg mellan de många sjöarna och sevärdheterna. I Granvik kan du bland annat hyra kajak, i Stora Fjällets Naturreservat finner du flera fina vandringsleder och mitt i skogen finner du krogen Tivedens Mat.

I Tivedens nationalpark upptäcker du en av Sveriges mest mytomspunna skogar mellan Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern.

Sjölivet i Karlsborg –  dramatiska naturreservatet Ombo öar och sagolika medelhavsoasen Djäknesundet

I Karlsborg är det svårt att inte vara i närheten av vatten, de många sjöarna och vattendragen bjuder på ett stort utbud av aktiviteter och skön natur.

Naturreservatet Ombo öar i norra Vätterns skärgård är fem bergiga öarna med ett dramatiskt utseende och lodräta bergskanter ner i vattnet. Här finns naturhamnar i form av vikar och laguner med lerbotten.

Området mellan Ombo öar och fastlandet kallas Djäknesundet. Här är vattnet turkost och platsen har också jämförts med grekiska ön Samos. Terrängen här är starkt sönderskuren med många möjligheter att bada från klipporna eller vid sandstranden där Djäknebäcken mynnar ut.

-Det blev hysteri här sommaren 2019. Folk vallfärdade till Djäknesundet och det fanns inga parkeringar kvar och folk låg nästan på varandra, skrattar Jarl Karlsson, och hoppas för trivselns skull på en smula lugnare sommar 2020.

Göta Kanal förför med friska vindar och extraordinära vyer

Göta Kanal är ett av Sveriges genom tiderna största byggnadsprojekt. Kanalen löper fram genom landskapet mellan Vänern och Östersjön via Vättern, och ringlar sig fram likt ett blått sidenband. Utmed kanalen finns pittoreska caféer och mysiga pensionat. En tur på Göta Kanal är rogivande för både kropp och själ med den svalkande vinden och den uppfriskande doften från vattnet.

Varje sommar flockas tusentals människor till allsångskvällarna som anornas vid kanalen i Karlsborg varje fredag i juli. Först ut i år är John Lundvik, vinnare av Melodifestivalen 2019. Därefter gästas Karlsborg av veteranen Robert Wells. Under den tredje allsångskvällen kommer LaGaylia Frazier, som de flesta känner igen som en av programledarna i Talang. Den fjärde fredagen, som precis som de andra aftnarna sker vid kanalen, kommer den populära pop- och schlagersångerskan Linda Bengtzing. Som finalnummer har allsången i Karlsborg bokat Gunhild Carling.

Fotograf: Tuana Aziz

Forsvik – idyllen med pittoreska bruksbyggnader och Göta Kanals äldsta enkelsluss

Det glänsande vattnet från Göta Kanal och Bottensjön, de gamla bruksbyggnaderna och kaffedoften från Kafé Ada bildar tillsammans ett besöksmål med en riktigt genuin charm. Gör ett besök på Forsviks bruk och ta del av industrihistorien eller öka dina maritima kunskaper på Forsviks varv med sina unika båtbyggen som toppas av Eric Nordevall II, ett av Sveriges första maskindrivna fartyg som byggdes 1836 för att trafikera den då nyöppnade Göta Kanal. Forsviks sluss byggdes år 1813 och har en fallhöjd på 3,5 meter, vilket gör den till Göta Kanals både äldsta och högsta enkelsluss.

Naturligtvis erbjuder Karlsborgs kommun boenden och restauranger/caféer för alla smaker. Nedan listas några populära alternativ:

Finn ro och golfa på Sätra Bruks Herrgård
På herrgården i Undenäs avnjuts välkomponerade middagar i stillsam gårdsmiljö. Här bor du också bekvämt i närhet av golfbana och jaktmarker.

Idas brygga – förstklassiga matupplevelser med utsikt över Göta Kanal
Underskönt belägen vid Vättern ligger restaurangen Idas Brygga som håller en hög ambitionsnivå. Här kan du njuta av färska råvaror, samtidigt som du betraktar de förbipasserande båtarna. Här erbjuds även boende med fantastiskt läge vid Göta kanal.

Helekologiskt bed & breakfast mitt i trolska Tiveden
Hemma hos Martha & Anders bor du på en helt ekologisk gård mitt i trolska Tiveden. Du lever i samklang med naturen utan att göra avkall på bekvämligheter eller livskvalité. Toppmodernt kök med plats för många, liksom grillplats och tipi-tält delar du med övriga gäster.

Kanalhotellet – från vita huset till Karlsborg
Anna och Johan Axelsson träffades när de tjänstgjorde på Vita Huset i Washington, där fick de idén om att bygga ett hotell. De följde sin dröm och idag drivs hotellet i Karlsborg av fjärde generationen Axelsson i riktig presidentanda. Bo i magnifik miljö och ät gott ett stenkast från Göta Kanal.

För att läsa mer om de fem stora guldplatserna och övriga guldplatser samt det generösa utbudet av aktiviteter, boenden och mat & dryck i Guldplats Karlsborg är du välkommen att läsa mer på:  www.karlsborgsturism.se

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se