Kontakta oss

Fordon

Spara stora pengar och undvik olyckor genom att förebygga bakterietillväxt i dieseltanken

Uppladdad för

den

Kronobryggan

Kronobryggan AB har sedan 2005 arbetat med konsultverksamhet kring problemen med bakterietillväxt i diesel – och brännoljor. Bio-Protect är ett av marknadens mest effektiva medel mot bakterietillväxt i diesel- och brännoljetankar. I en oberoende test av nio olika medel i den danska tidningen BådNyt, fick Kronobryggan betyget BÄST I TEST. Bio-Protect är idag det enda funktionsdugliga medel som säljs i konsumentförpackning och som uppfyller de mycket stränga funktions- och miljökraven som ställs för användning inom offshore. Du kan spara stora pengar och undvika olyckor genom att förhindra bakterietillväxten i dieseltanken. På sjön kan till och med liv sparas.

En ren tank utan vatten och föroreningar är en förutsättning för en problemfri drift. Enheter som lantbruksmaskiner, fritidsbåtar, husbilar och salumaskiner är särskilt utsatta eftersom de står stilla under längre perioder. Bio-Protect 2 har funnits på marknaden sedan 1985 och har använts inom sjöfart och offshore sedan dess. Bio-Protect  förändrar inte diesel- eller brännoljans kvalitet utan håller den fri från alger, bakterier och svamptillväxt. Det finns fler än 100 olika bakterier som kan leva och växa i diesel.

Förebygg bakterietillväxt genom regelbunden dieselanalys innan olyckan är framme

De flesta av Kronobryggans nya kunder har inte haft någon aning om att det har funnits bakterier i deras dieseltank. Det är först när det blir stopp i maskinen eller bilen som problemet uppdagas. Därför är det oerhört viktigt att en bakterieanalys av dieseln görs med jämna mellanrum. Kronobryggan är ensamma på marknaden om att utföra dieselanalyser. Deras analyssystem lämnar oftast besked redan dagen efter att provet har kommit in. Om du önskar kan testet utföras på plats och då kan problemet åtgärdas omedelbart.

Utöver bakterieanalys har Kronobryggan även utrustning som kan kontrollera om dieseln uppfyller kvalitetskraven enligt EN 590 och om det finns rester av bensin eller andra lättflyktiga ämnen i provet.

– Många har aldrig hört talas om bakterier i dieseltankar och tror absolut inte att de kommer råka ut för det. Då brukar jag jämföra med en brandsläckare och då fattar folk. Det händer antagligen inte, men om olyckan är framme kan det bli katastrof, säger Roland Anderberg, Kronobryggans grundare och ansvarige.

Alla som har med diesel att göra kan tjäna stora pengar på att förebygga och eliminera bakterier

Alla som har med diesel att göra har nytta av bakteriedödande medel. Det kan vara varv, rederier, bilverkstäder, lantbruk, entreprenad, privatpersoner, kommuner och försäkringsbolag. Försäkringsbolagen hanterar inte diesel direkt, men har stora onödiga kostnader på sina maskinskadeförsäkringar på grund av bakterietillväxt i de försäkrade bilarna. Där kan Kronobryggan göra stor nytta med en analys som visar trolig orsak till skadan. Även flyget och försvaret utnyttjar tjänsterna och Volvo är en av storkunderna.

En maskinskada på exempelvis Volkswagen Skoda som orsakats av dieselbakterier kan kräva byte av tank, pumpar, spridare och bränslesystem och komma upp i kostnader på 100-110 000 kronor. Vissa försäkringsbolag betalar bara de skadade delarna och inte byte av övriga delar.

Sänk dina kostnader och skona miljön genom att filtrera förorenad diesel

Diesel med bakterietillväxt sänds idag ofta till destruktion i onödan. Kronobryggan kan i de flesta fall återställa den till fullt användbart skick. Filtreringssystemet renar dieseln från både vatten och fasta föroreningar. Detta innebär en dubbel inbesparing eftersom du slipper kostnader för både destruktion och ny diesel. Dieselbakterier – eller dieselpest – är ett snabbväxande problem, som orsakar kostsamma skador helt i onödan.

– En kollega i Norge styrde över bakterieutrensningen på en kinesisk oljeplattform. Rengöringen gick på fem miljoner kronor. Enorma kostnadsbesparingar kan göras om dieselbakterier undviks, säger Roland Anderberg.

Montering av manluckor i bränsletankar i fritidsbåtar kan rädda liv på sjön

Fritidsbåtar drabbas ofta av bakterietillväxt på grund av den höga luftfuktigheten. Ytterst få har manluckor i sina bränsletankar så att de på ett enkelt sätt kan öppnas och rengöras. Kronobryggan har konstruerat en egen rostfri manlucka, som är enkel att montera och möjliggör att du själv kan öppna, inspektera och eventuellt rensa tankarna.

Det kan få livsfarliga konsekvenser om ett bränslefilter sätts igen. Om dyngan ligger på botten och blockerar filtret kan motorn stanna eller ej gå igång. Det finns ingen statistik på orsaker bakom allvarliga olyckor till sjöss, men bakterietillväxt ligger troligen bakom en del av dem.

På Stockholms båtmässa 2016 utsågs Kronobryggan till “årets rookie” av tidningen Praktiskt Båtägande. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram nytänkande och positiv påverkan på miljön inom båtlivet.

Minimera bakterietillväxt genom god kontroll och ett beprövat bakteriedödande medel

Problemet med dieselbakterier måste förebyggas genom att tillsätta ett väl beprövat och effektivt bakteriedödande medel. Efter att mängden FAME (en biologisk miljövänlig tillsats som är lätt nedbrytbar och därmed mer lättillgänglig för olika mikroorganismer) ökade i dieseln förvärrades problemet med bakterietillväxt kraftigt. I samma veva ökade antalet medel som påstods eliminera befintliga bakterier och förhindra nya. Exempel på dessa medel är fotogen, nafta, metanol och textiltvättmedel, men det finns inga tillförlitliga resultat som påvisar att de har effekt.

Huvuddelen av den diesel som säljs idag innehåller 5-7 % FAME samt andra tillsatser. Detta kan du inte styra över, men när du väl får hem dieseln är det ditt ansvar. Även ren diesel kan drabbas av bakterietillväxt om det finns vatten i tanken. Genom att ha god kontroll på din tankanläggning samlas det inte vatten i den och risken för bakterietillväxt minimeras.

Kontrollera din dieseltank innan olyckan är framme och spara reparationskostnader på upp till 150 000 kronor. Varmt välkommen att beställa dieselanalys, bakteriedödande Bio-Protect och manlucka här: www.kf-maritim.se

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se