Kontakta oss

Kultur

Skärgårdsturer från Smögen i hjärtat av Bohuslän

Uppladdad för

den

soten smögen

Det är få båtnamn som sedan gammalt har en så positiv klang i människors medvetande som Soten.
Båtarna Soten, Sotefjorden och Idun var förr i tiden synonymt med ”lokaltrafiken” på kuststräckan mellan Lysekil och Fjällbacka.

De äldre generationernas minnen från båtarna är månskensturer med bryggdans och mycket annat roligt som förgyllde skärgårdslivet. Verksamheten tog sin början 1934 då Fredrik Johansson från Smögen och Knut Karlsson från Hovenäset jagade båt. De hittade en utrangerad gammal flodspruta, brandbåt från Stockholms brandförsvar i Stora Hamnkanalen i Göteborg. Det var ett kraftigt litet skrov med snabba och slanka linjer som skulle kunna ge fart. Så de beslöt sig satsa på detta objekt. En tvåcylindrig Seffle tändkulemotor installerades. Ombyggnad till passagerarbåt gjordes och de gav båten namnet Sotefjorden.

En satsning rätt i tiden

Detta var precis i tiden före då Sotekanalen stod färdig. Möjligheten som Knut och Fredrik såg, det var att fylla ett transportbehov längs kusten mellan Fjällbacka och Lysekil. Deras satsning skulle visa sig vara rätt! Redan 1939 utökade de rederiet med ångbåten Idun. Andra världskriget stod för dörren och det skulle bli många problem att tackla. När bränsleransoneringen infördes var Idun ett lyckokast därför att hennes ångpanna kunde eldas med ved. Trots krigsåren gick verksamheten bra och 1943 inköptes ännu en ångare som fick namnet Soten.

Ett riktigt jubileumsår

Dagens Soten byggdes i Karlstad 1915. Hon tog vid som en ny renässans av skärgårdstrafiken för några år sedan och är återigen symbolen för sköna upplevelser i vår vackra skärgård. Skeppare Görans guidning och berättarkonst på varje resa besjälar din upplevelse av kuststräckan omkring Smögen som Soten trafikerar. En reseupplevelse utöver det vanliga!

– Det kunde jag aldrig trott från början, men nu har jag varit min näring i över 40 år vilket känns väldigt roligt, säger han.

Så när du bokar in dig på tur med Soten eller chartrar båten för ditt sällskap, fest, bröllop eller konferens. Då vet du att du kommit till en verksamhet och en redare med en lång tradition och gedigna kunskaper. Här finns kunskapen och erfarenheten att ge er den bästa upplevelsen och de finaste minnena att tänka tillbaka på om vår underbara kust.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se