Kontakta oss

Industri

Kooltherm K12 i prefabricerade bostäder byggt i korslimmat trä

Uppladdad för

den

Kingspan isolering

I ett projekt mellan Nock massiva trähus, Lignus Housing och arkitekterna Equator färdigställs just nu två prefabricerade minivillor av korslimmat trä. I väggarna sitter den högeffektiva isoleringen Kooltherm K12, 170 mm som tillsammans med väggen ger ett U-Värde på 0,1W/(m2·K).

Villorna är mycket välplanerade med sina 53 kvm med tillhörande orangeri om 19 kvm . Ett nytänkande koncept för ett kvadrat- och energismart boende som flyter samman med en tilltalande utemiljö. För att få ut maximal boyta tillsammans med stränga energikrav valdes Kooltherm k12 som isolering för att kunna minska ytterväggarnas tjocklek.

Transport

Husen som skall transporteras till ett av Gotlands mest tilltalande adresser och tack vare de tunnare väggarna har man kunnat transportera fler kvadratmeter boyta per lastbil.

– Kombinationen av KL-trä och Kingspans högpresterande isolering ger ett mycket energieffektivt klimatskal som bidrar till hållbarheten i vårt modulära KL-träbyggsystem, säger Ulrik Åshuvud, VD och delägare, Lignus Housing.

Vad är korslimmat trä?

Korslimmat trä, även kallat KL-trä eller CLT, ger en starkare och styvare träkonstruktion jämfört med massivt virke på grund av den så kallade lamelleringseffekten. Elementen består av två yttre skikt med inbördes parallella fiberriktningar och åtminstone ett inre skikt med fiberriktningen vinkelrätt mot dess yttre skikt. Det gör att den lämpar sig för som bärande stommar för både vägg, golv och tak. Det är träindustrins svar på den prefabricerade byggelementsväggen enligt trähusguiden.

Installation Kooltherm K12  (träkonstruktioner)

Vi har skapat en installationsguide för de olika applikationerna nedan:

  • Solering mellan träreglar
  • Utvändig isolering på träregelstomme
  • Isolering mellan takstolarna
  • Isolering av vindbjälklag ovanifrån

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se