Kontakta oss

Hus & hem

Kliv in i stearinljusens magiska värld och förundras

Uppladdad för

den

Ljustorget i Ljusdal

Ljustorget är Sveriges enda återförsäljare av de norska handgjorda Loitenlys (ljus). Strosa runt i en fantasivärld bland jordgubbar och mjölk, blomster, pingviner och troll. Eller gör det bekvämare för dig och beställ på nätet. Här är kvalitet minst lika viktigt som det estetiska.

Passande nog ligger butiken Ljustorget i Ljusdal.

– Vi finns vid Stavsätters rastplats intill älvbron där tre vägar möts. Folk från Stockholm, Gävle och Uppsala som ska till Härjedalsfjällen åker förbi oss.  Vår rofyllda butik är den perfekta pausen på resan för att sträcka på benen, och få lyst och fägring för själen. Dessutom har vårt café eget konditori där du även kan få något matigt i magen, säger Karin Nilsson, butiksägare.

Hantverksljus med lång och fin brinntid

Och ljusen är sannerligen inte vilka ljus som helst. Loitenlys startades i november 1991 av en trädgårdsmästare i en källare i Norge.  Några maskiner används inte varken då eller nu, utan alla ljus är handgjorda i flera omgångar och med material av allra högsta kvalitet. Ett färdigt ljus kan ha genomgått upp till tolv olika arbetsprocesser. Det arbetas ständigt med nya idéer, modeller, och färger. Det kan ta många  månader innan en ny modell är färdig.Sista momentet i tillverkningen är att dekorera ljusen med guld, silver, glitter och diverse  borstningar. Ett isblock kan tex se frostigt ut.

– Många blir mest fascinerade av ljusens utseende och glömmer bort hur fint de brinner. säger Karin Nilsson.

Själv lämnade hon verkligheten när hon för första gången klev in i Loitenlys-butiken i Norge för snart 20 år sedan. Några ljus köptes med hem och det räckte för att tre år senare förverkliga planerna på en affär i Sverige. Butiken har ett eget gjuteri där man kan tillverka några av modellerna men även skapa eget.

Lyktliknande ljus som förbryllar och lockar

Det första ljuset, som tillverkades 1991, var Tinderljuset. Efter alla år som förflutit sedan dess har många modeller kommit till och det har blivit alltför mycket att hantera, därför tar man nu bort en del. Men det stora Tinderljuset är kvar.

– Ett fantastiskt ljus. Vi säger att det har en brinntid på 50 timmar, men vi har lyckats få ut 88 brinntimmar av modellen vid ett tillfälle då vi eldade  många timmar varje gång. Men då var det bara ett tunt skal kvar av ljuset, säger Karin Nilsson.

På många av ljusen kan ytterhöljet bli kvar, vilket gör att de liknar en lykta som lyser.  Det beror mycket på modellen och storleken men framför allt på hur ljuset eldas.  Även brinntiden kan förlängas om ljuset eldas ut ordentligt emellanåt, i synnerhet stora ljus.

– Kunder som kommer hit för första gången blir alldeles tagna och brukar gå runt länge smått förundrade, kanske lite skeptiska till att så vackra ljus faktiskt kan brinna fint. Många handlar  något på prov, men när de kommer tillbaka är det desto mer som tilltalar. Det är som om folk inte riktigt förstår vad det är först.

Karin Nilsson berättar att det känns häftigt när kunder har åkt fram och tillbaka från Stockholm på samma dag för att besöka lilla Ljusdal, enkel resa 35 mil.  I Stockholm finns ju det mesta, men inte just denna butik.

Julig sagovärld med snögubbar och flytande snökristaller

Hon poängterar att Ljustorgets webbutik är en viktig försäljningskanal, som inte riktigt håller jämna steg med butiken. Kanske är det en speciell upplevelse att vandra runt i denna sagovärld.  Ljustorget har även tillbehör för att kunden ska kunna komponera en egen ljusuppsättning som inredningsdetalj. Ljusen har inga standardformer i botten, därför kan det vara svårt ibland att hitta passande fat och ljusstakar, men nog borde det locka en och annan att slippa lång resväg.

– Allt ligger inte ute på nätet av platsbrist, vi måste ha separata lager, men på ljustorget.se uppmanar vi dig som kund att ringa om du inte hittar vad du söker. Vi kan då se om produkten finns i butiken och därefter  lägga ut den på webben.

Julen är mycket riktigt den tid då det säljs flest ljus. Men även vid semestertider köps ljusen, till exempel vill vissa samla på sig ett lager av lite ovanliga gåbort-presenter.

Ljuset Hjortron är ett av de populäraste ljusen med ett varmt sken, men varför inte beställa ett ljus som lyser julrött till jul, en snögubbe eller en flytande snökristall.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se