Kontakta oss

Mode

Klippan Yllefabrik satsar på hållbara kollektioner och svensk ull

Uppladdad för

den

Klippan Yllefabrik

Ull har en mängd goda egenskaper som gjort att det blivit ett av de mest populära naturmaterialen i våra hem. Familjeföretaget Klippan Yllefabrik har arbetat med ull i över 140 år med stort fokus på kvalitet och användbar design. Plädarna kardas och vävs i fabriken och under 2020 lanseras både en kollektion av svensk ull såväl som en specialkollektion av återvunnen ull.

– Vi arbetar aktivt med att minska spillet i produktionen och som ett led i detta har vi utvecklat plädar som är tillverkade av en mix av återvunnen och ny ull, säger Pernilla Roos, vice vd och delägare på Klippan Yllefabrik.

Ull är ett av de mest skonsamma material vi kan använda i tillverkningen av plädar, filtar och tyger. Som naturmaterial både värmer det på vintern och andas på sommaren, samtidigt som det är nedbrytbart och snäll mot miljön. Klippan Yllefabriks historia går tillbaka 140 år i tiden då det startade som ett spinneri där man tillverkade garner. Detta utvecklades sedan vidare och under 90-talet gick man över till färdiga textilier i och med att de flesta idag inte har tid att väva eller sticka själva.

– Min farfars farfar startade Klippan Yllefabrik. Sedan dess så har företaget utvecklats till vad det är idag med kollektioner som bygger på bredd i både design och färger. Våra produkter ska passa de flesta hem och stilar utan avkall på kvalitet och spårbarhet, säger Pernilla Roos.

Inspireras av Klippan Yllefabriks olika produkter

Allt tillverkas på plats

Utgångspunkten på Klippan Yllefabrik har allt varit kunskap kring materialet, hantverket och produkten. De köper in råmaterialet själva utan mellanhänder och spinner, färgar och väver textilierna i sin egen fabrik. På så vis har de full kontroll över produktionsprocessen och kan stå bakom sina produkter till hundra procent.

Grunden i verksamheten har alltid varit ullen, förklarar Pernilla och den har blivit en nyckelfaktor i varumärkesbyggandet som också gjort dem välkända.

– När jag och min bror kom in i företaget 2003 fanns det ingen annan som hade en så nischad produkt. Vårt starka fokus på plädar har gjort oss välkända på många platser.

Ny hållbar kollektion

Hållbarhet är en viktig aspekt av verksamheten och man arbetar aktivt för att minska svinnet i fabriken. Genom att samla in fibrer som faller bort i produktionsprocessen, och som normalt inte används till något, lanseras nu en kollektion av plädar som är tillverkade av hälften återvunnen, hälften ny ull.

– Det kan vara allt från slattar av ull i kardmaskinen till garnrester. Vi repar upp fibrerna i en speciell maskin innan de går tillbaka i produktionen och den återvunna ullen blir en spännande mix av olika färger i bruna och grå toner.

”Ren svensk ull”

Samtidigt ökar fabriken mängden svensk ull i sin produktion. Under 2020 lanseras en kollektion som är helt baserad på svensk ull från olika gårdar runt om i Skåne och Halland, berättar Pernilla.

– Tillsammans med Västkustens Ullinsamling tar vi fram en linje med ren svensk ull. Det täcker inte hela vårt behov, men samarbetet är mycket spännande och nu har vi fått fram ull som kommer fungera i våra plädar vilket känns kul. Särskilt eftersom vi ser att konsumenterna efterfrågar svensk ull i allt större utsträckning, avslutar hon.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se