Kontakta oss

Resor

Fängslande konferensmiljö med Lugnet runt knuten

Uppladdad för

den

Falu Fängelse Vandrarhem & Konferens

På Falu fängelse vandrarhem bor du i gallrade celler med en dörr som slår igen bakom dig. Falu konferens erbjuder sina gäster en sällsynt fridfullhet och integritet eftersom det mycket sällan är flera konferenser här samtidigt. Ni kan hålla konferenserna i ordinarie konferenslokaler eller välja att flytta ut verksamheten till den gamla rastgården eller Lugnets vackra naturreservat, där ni även kan cykla, vandra, och paddla i fina paddelvatten. Om så önskas ordnas gärna guidad visning av fängelsemuséet eller inspirerande teambuildingaktiviteter som femkamp eller tipspromenad.

Falu fängelse var i bruk mellan 1849 och 1995. Fångarna var helt isolerade och fick bara besöka rastgården en timme per dag, även då i ensamhet. Då fången fördes från sin cell till rastgården var han försedd med en säck över huvudet, som hade två kikhål. År 2000 slog vandrarhemmet upp sina portar.

-Det är många före detta fångar som kommer hit för att kika på sin gamla cell. Jag tippar på att 15-20 gamla interner varit här. Alla berättar inte att de suttit här, men det märks på hur väl de känner igen sig, säger Jan-Ola Bergström, VD på Falu fängelse vandrarhem. För en månad sedan var faktiskt två forna fångar här samma dag. En hade suttit tre gånger för misshandel och sånt. En del vill visa sina barn sanningen så att den inte når dem på annat sätt.

Fängelsedirektörens vardagsrum för de mindre konferensgrupperna och Tingssalen för upp till 50 personer

Annars har fängelset en sällsynt bred målgrupp. Direktörer vill gärna bo här eftersom de tycker det är lättare att få kontakt med folk än på hotellen. Och det finns två vackra konferensrum – Tingssalen och Fängelsedirektörens vardagsrum. Fängelsedirektörens vardagsrum, konferensrum 1, har en unik kakelugn i Jugendstil och tar in 15 personer. Tingssalen, konferensrum 2, kan möbleras efter olika behov och tar upp till 50 personer. Där finns även ett angränsande grupprum.

Konferenslokalerna är utrustade med ordinär utrustning såsom skrivtavla, OH-projektor, blädderblock, video/dataprojektor och WiFi. Om mer avancerad utrustning krävs så ordnas det. Falu Fängelse Konferens är något för er som efterlyser ett annorlunda, historiskt, och fängslande konferensalternativ.

Svartenbrandts rymning, full bödel och konferens i harmonisk avskildhet

För att visa kriminalvårdens utveckling från 1850 till 1995 har ett museum skapats i källaren med över 600 olika prylar. Det är spännande moment ur kriminalhistorien som visas genom guidade visningar av fängelset. Här har fängelsescenerna i filmen om Svartenbrant spelats in. Svartenbrandt satt häktad i Falu Fängelse 1963 och flydde genom att klättra över den taggtrådsförsedda muren. På vägen lyckades han även stjäla en läkares nya BMW.

-Vi ordnar gärna guidad visning med besök i vårt museum i källaren för våra konferensgäster så det bjuds på lite spänningshistoria. Men överlag råder här ett lugn som är sällsynt på konferensanläggningar eftersom det ofta är flera konferenser samtidigt. Det blir en harmonisk intim känsla att bara omge sig med “sina egna”, säger Jan-Ola Bergström.

Men här har sannerligen inte alltid varit fridfullt. En skrämmande anekdot är när en fånge skulle avrättas i Gangef. Fängelsebödeln var så full att han tvingades hugga fem gånger innan halsen var avskuren. Bödeln fick både böter och förlängt straff. Det var tillåtet att förtära sprit i fängelserna på den tiden.

Idag dricks det under lugnare former och för konferensgäster är det perfekt att prata ostört och ta ett glas vin på gamla rastgården på runt 400 kvadratmeter. Här finns också den takade paviljongen tillgänglig om vädret inte tillåter sittningar utomhus.

I samtliga konferenser ingår förmiddagskaffe med smörgås, vatten, frukt och godis samt eftermiddagskaffe med kaka. Om lunch, middag och övernattning önskas så kommer Falu konferens med förslag på pris och upplägg enligt era önskemål. Frukostbuffé serveras i fångarnas matsal och det finns stora sällskapsutrymmen som Cellskaps-rummet.

Giftmörderskan Jutta skrämmer slag på spökjägare

-Det är också extra spännande att hålla konferenser här med tanke på våra spökrykten. En gång kom tre spökjägare på motorcykel hit. På några minuter kände de av en övernaturlig närvaro. En tjej kom utspringandes alldeles svettig från muséet på tio minuter. De andra var ganska skärrade, men stod ut där nere två timmar, skrattar Jan-Ola Bergström.

Det sägs att Jutta spökar. Hon dömdes till döden för delaktighet i ett arsenikmord på 1800-talet tillsammans med Lövstalunsen och Svarta Hästen. Ett bondepar fick i sig några riktigt starka kaffekaskar som preparerats med arsenik. Hon benådades dock till livstid.

Konferensaktiviteter som femkamp eller tipspromenad i Lugnets natursköna omgivningar

Konferensaktiviteter som femkamp, tipspromenad med tema Falu fängelse och vin- eller whiskyprovning arrangeras gärna enligt önskemål. Framförallt lockar den fantastiska naturen och aktiviteterna som finns i närområdet. Lugnet är Sveriges mesta idrottsanläggning, här kan du vandra och åka mountainbike på banor av världsklass. Falu fängelse ligger nära Lugnet men ändå i centrala Falun.

Falu Fängelse Vandrarhem är en unik konferensanläggning med en levande fängelsekultur och naturskön omgivning. Välkommen att boka en fängslande och ostörd konferensvistelse.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se