Kontakta oss

Träning

SUP – Träningen med unika och revolutionerande effekter

Uppladdad för

den

sup

Stand Up Paddle (SUP) är tränings- och tävlingsformen som utövas i alla väderförhållanden och där hela kroppen används när man paddlar fram på vattnet. SUP kan därför liknas mer med sporter som längdskidåkning än annan typ av paddling. SUP är den perfekta träningen för att hålla igång hela kroppen, oavsett om man är idrottare eller vill hålla sig i form på fritiden. Med sin unika paddlingsteknik är SUP i många fall en revolutionerande träningsform som är både funktionell för kroppen och bidrar till att utveckla vår intellektuella prestationsförmåga.

Crosswater är experter kring allt som har med SUP att göra och hjälper dig med allt du behöver för att komma igång med träningen. Eller om du redan är i full gång så kan de lova att hjälpa dig att utvecklas och ge dig nya utmaningar.

Crosswater arbetar med alla målgrupper inom träning och idrottsutövning. För den som är nyfiken men aldrig har stått på en bräda finns det introduktionskurser där man får lära sig kring grundläggande säkerhet, brädhantering och paddelteknik. Om man har mer koll på paddeln finns det gruppträning där man tillsammans beger sig ut på vattnet för att peppa varandra och utveckla sin paddlingsteknik parallellt med sin fysiska kapacitet. Eller så finns det möjligheter att köra stenhårt med en helt egen personlig teknikträning.

Magnus Lindstedt arbetar som elittränare och coach på Crosswater. Han är tiofaldig svensk mästare i Stående paddling och har över 30 års erfarenhet av arbete kring människans prestationsförmåga och som rådgivare åt idrotts-, näringslivs- och samhällsorganisationer. Det är många järn i elden, förutom SUP sysslar Magnus även bland annat med klättring, vågsurfing och fridykning.

”Jag började med SUP 2010. Jag använde det som ett verktyg för beteendeanalys.
Tillsammans med mina klienter gav vi oss ut på vattnet för att framkalla beteenden som inte går att styra. Man provocerar balansen på vattnet och i och med det kommer alla våra skyddsreflexerna igång automatiskt och det kan vi inte kontrollera. Då ser vi hur vi reagerar och hur vi sedan kan använda oss av det i vår personliga utveckling.” säger Magnus.

Magnus arbetar stenhårt med elitutvecklingen och kör SUP själv för att testa och hitta nya träningseffekter som han sedan använder i sitt jobb som elittränare.

Träning för alla

SUP är inte bara en egen sport i sig utan även en perfekt träning för alla idrottsutövare.

”Det är en skonsam och funktionell träningsform där man paddlar med hjälp av hela kroppen och använder kroppsvikten för att driva brädan. Här tränar vi upp både balans, styrka och kondition. Det får oss även att prestera bättre intellektuellt.”

Och paddlingen är som sagt inte bara av intresse för idrottare.

”Förra året hade vi en grupp på drygt 40 pensionärer som var intresserade och körde igång med SUP som träning. Perfekt! De har och vill lägga tid på sin hälsa, SUP är skonsamt och stärker både leder och balanssinnet.”

Härliga vinterstormar

Downwind, medvindspaddling, är en form av SUP som oftast utförs på öppet hav eller sjöar. Det går ut på att man paddlar en sträcka där det blåser så kraftigt som möjligt.

”Då kan man komma upp i hastigheter på upp mot 30 km/h. På vintern när vi har gruppträning ute bland isflak händer det att vi stannar till och ställer oss på dem för vilopauser. Vi har funktionella våt- och torrdräkter för alla väder. Det finns inga ursäkter att inte ge sig ut, SUP tränas året om!”

Magnus favorittid för paddling är vintern då de allra kraftigaste vindarna viner över det öppna havet. ”Det är roligast för det ger den största utmaningen och då lär man sig alltid något nytt om sig själv.”

Mot OS

Magnus informerar om att intresset är stort och både det internationella kanotförbundet ICF och det internationella surfförbundet ISA arbetar hårt för att få igenom SUP som en officiell gren i Paris OS 2024.

”Arbetet har pågått länge och det är många som önskar få SUP till en del av OS. Det tar tid att få igenom men är på god väg så jag hoppas att det kommer ske så snart som det bara går.”

Men så länge det utreds finns det ingenting som hindrar att man själv beger sig ut på vattnet för ett effektivt träningspass på SUP-brädan. Kom igång och utmana dig själv med hjälp av Crosswater!

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se