Kontakta oss

Övrigt

Funkar munskydd mot covid-19?

Uppladdad för

den

munskydd

Undrar du om munskydd skyddar mot coronavirus är det korta svaret att det kompletterar social distansering och en bra handhygien. För att dyka djupare i frågan behöver vi först och främst veta hur viruset sprids.

Så sprids coronaviruset

Covid-19 smittar i första hand vid kontakt mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det innebär att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från små droppar som sprids i luften när en person exempelvis nyser eller hostar. Dropparna stannar bara kvar i luften någon sekund innan de faller till marken. Coronaviruset är alltså inte en luftburen smitta.

Olika typer av munskydd

För att munskydd ska ge ett ordentligt skydd krävs det att tygmasken har minst sex lager.

Maskerna finns i skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. Ju högre numret är desto högre är maskens fibertäthet och således även skyddet.

Använd munskydd på rätt sätt

En av de viktigaste aspekterna för att använda munskydd säkert är handhygienen. Ofta när man tittar på tv-inslag med personer som bär mask ser man hur människor tar på och av ansiktsskydden frekvent. Då riskerar eventuell droppsmitta som samlats på händerna att spridas till insidan av munskyddet. Eller tvärt om. Effekten kan alltså få negativ önskad effekt.

Du bör aldrig röra vid ditt munskydd, och att vid av- och påtagning endast röra remmarna eller öglorna. Efter användning ska det antingen tvättas eller slängas.

Kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt

Copyright © 2021 Nyhetsreportage.se